Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Deze botbreuken komen het vaakst voor

5 min read

Ons lichaam bestaat uit 206 botten. In principe zou je die allemaal kunnen breken, maar in de praktijk zijn het vaak dezelfde botten in ons lichaam die sneuvelen. Lees hier welke soorten botbreuken het vaakst voorkomen en bij welke botten.

Een botbreuk of een fractuur betekent dat het bot een barst vertoont of zelfs helemaal verbrijzeld is. Een bot kan op verschillende manieren breken en de ernst van de breuk is daarom sterk afhankelijk van het type breuk. Bij een gesloten botbreuk steekt het bot niet uit lichaam, terwijl bij een open botbreuk het bot door de huid naar buiten steekt. Bij zo’n open botbreuk is het risico op infecties veel groter en kan er ook een bloedvat geraakt zijn. Daarnaast kan je breuken ook nog indelen op basis van hoe het bot eruitziet na de breuk:

  1. Bij een dwarse botbreuk is het bot recht doormidden gebroken. Dat komt vaker voor bij langere botten zoals in onze armen of benen. Het is meestal het resultaat van een ongeval of een zware val.
  2. Bij een compressiebotbreuk staat er zoveel druk op het bot in kwestie dat het verbrijzelt of versplintert. Die breuken komen voornamelijk voor in onze ruggenwervels omdat die het meeste druk ervaren in ons lichaam.
  3. Bij een spiraalbotbreuk is het bot schuin afgebroken. Dat is een soort breuk die meestal het geval is na een valpartij.
  4. Bij een avulsiebotbreuk is er als het ware een stukje van het bot losgebroken of gescheurd. Het komt meestal voor ter hoogte van een peesaanhechting en bij sportongevallen.
  5. Bij een comminutieve botbreuk is het bot in verschillende ongelijke stukken gebroken. Daarbij is de kans groot dat er ook nog een beschadiging is van het weefsel dat rondom het bot ligt. Daarom is die soort breuk zeer gecompliceerd en kan ze ernstige gevolgen hebben.
  6. Bij een greenstickbotbreuk is het botvlies intact gebleven terwijl het bot zelf wel gebroken is. Dat type botbreuk komt vaker voor bij kinderen, omdat hun botten nog tamelijk broos zijn, maar het botvlies wel stevig is.

Als je last hebt van botontkalking (osteoporose) is de kans op botbreuken groter. Wil je weten of je een verhoogd risico op osteoporose hebt? Kom het te weten met deze test.

Er zijn bepaalde botten in ons lichaam die nu eenmaal gevoeliger zijn voor breuken. Dat zijn voornamelijk de botten in onze ledematen omdat zij de schokken opvangen wanneer we vallen.

1. De enkels

Bij een enkelbreuk is het bot dikwijls gebroken in het kuitbeen of het scheenbeen. Als beiden gebroken zijn, dan spreken we van een dubbele enkelbreuk.

2. De polsen

Het gewricht in onze polsen bestaat uit de handwortelbeentjes en de aanhechting van de twee botten in onze onderarm, namelijk het spaakbeen en de ellepijp. Ook hier kan je dus een enkele of een dubbele breuk oplopen.

3. De armen

Je arm kan je op verschillende plaatsen breken. Je kan een bovenarmbreuk hebben, een ellepijpbreuk, een spaakbeenbreuk of een onderarmbreuk als beide botten gebroken zijn.

4. De benen

Ook je benen kan je op verschillende plaatsen breken. We spreken dan van een dijbeenbreuk, kuitbeenbreuk of scheenbeenbreuk.

5. De heup

Deze soort breuk komt bijna enkel voor bij oudere mensen en is vaak het gevolg van het brozer worden van de botten eerder dan een ongeval. Het breken van een heup heeft vaak ernstige gevolgen en is zeer moeilijk te herstellen.

Ongevallen kan je niet altijd voorkomen, maar je kan er wel voor zorgen dat je botten zo stevig mogelijk zijn. Dat kan je doen door regelmatig matig intensief te bewegen en een gezond voedingspatroon te hanteren. Daarnaast kunnen ook supplementen zoals CalxPlus helpen om stevige botten te behouden.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…