Eén van de meest ernstige complicaties tijdens een zwangerschap is zwangerschapsvergiftiging. Ongeveer vijftien procent van alle vrouwen krijgt te maken met een vorm van de vergiftiging. Vaak ontstaan de complicaties ongeveer vanaf 24 weken. Zelfs na de bevalling kunnen er nog klachten zijn van zwangerschapsvergiftiging. Pas na 72 uur na de bevalling moet de vergiftiging helemaal weg zijn om geen gevaar meer te vormen voor de zwangere vrouw en het ongeboren kindje. Er zijn vier vormen van zwangerschapsvergiftiging. Zwangerschapshypertensie, Pre-eclampsie, Eclampsie en het HELP syndroom.
Oorzaken zwangerschapsvergiftiging
Het is eigenlijk niet goed bekend waarom een zwangerschapsvergiftiging ontstaat. Het is wel bekend dat sommige risicofactoren meespelen op een zwangerschapsvergiftiging. Zo heb je een hogere kans op de vergfitging als je ouder bent dan 35 jaar. Maar ook als je zwanger bent van een meerling. Erfelijke factoren kunnen ook meespelen in het krijgen van een vergiftiging tijdens je zwangerschap. Als je moeder een zwangerschapsvergiftiging heeft gehad dan heb je twee keer zoveel kans om ook een vergiftiging te krijgen. Overigens is de eerste zwangerschap het grootste risico om een zwangerschapsvergiftiging te krijgen. Als je geen vergiftiging hebt gehad bij je eerste zwangerschap dan is de kans groot dat je de vergiftiging ook niet bij een tweede zwangerschap krijgt. Andere risicofactoren op een zwangerschapsvergiftiging is suikerziekte of een probleem met je stofwisseling.
Symptomen zwangerschapsvergiftiging
- Een hoge bloeddruk
- Pijnlijke tintelingen in de vingers.
- Ineens sterretjes zien of lichtflitsen.
- Zwellingen in het gezicht, enkels of handen.
- Het gevoel dat je heel erg gespannen bent voor iets.
- Een pijnlijke plek onder je ribben.
- Een gespannen gevoel in je buik.
- Het verlies van eiwitten in de urine.
- Soms afbraak van rode bloedcellen.
- Soms een verstoring in de functie van de lever.
- Heel soms ontstaat er een tekort aan rode bloedplaatjes.
- Last van hoofdpijn
- Misselijkheid in combinatie met braken.
- Problemen met de urineproductie
- Ineens komt iemand 2 kg per week aan meer dan normaal bij een zwangerschap.
- Problemen met het zicht.
Behandeling zwangerschapsvergiftiging
Vooral de hoge bloeddruk in combinatie met een opgezwollen gezicht en/of armen en benen is voor veel dokters een duidelijk signaal van zwangerschapsvergiftiging. In sommige situaties wordt er besloten om een patiënt bloeddrukverlagende medicijnen te geven. In het begin stadium dien je vooral veel extra controles te krijgen en wordt de bloeddruk gecontroleerd. Daarnaast wordt er geadviseerd om veel rust te nemen. Soms wordt er zelfs bedrust voorgeschreven en als de symptomen niet verbeteren wordt de moeder vaak opgenomen in het ziekenhuis. Vooral als er angst is voor het HELP syndroom. Dit syndroom kan worden voorkomen met een strenge controle en hulp vanuit het ziekenhuis.
Een opname in het ziekenhuis is soms voor een paar dagen, maar kan ook voor een paar weken zijn. Het ongeboren kindje kan dan goed in de gaten gehouden worden net als de bloeddruk. Vaak worden er dan ook bloeddrukverlagende medicijnen gegeven in de hoop dat alles stabiel blijft. Als de complicaties te gevaarlijk worden dan kan een arts besluiten om het kindje vroegtijdig te gaan halen. Vaak wordt dit moment zo lang mogelijk gerekt zodat het kindje zo lang mogelijk nog in de buik heeft kunnen zitten.
Het is belangrijk om niet zelf voor dokter te gaan spelen. Volg altijd het advies op van de artsen en verloskundige. Het kan namelijk gevaarlijk zijn als je verkeerd omgaat met een zwangerschap. Probeer je rust te pakken en ga gerust een paar dagen gewoon in bed liggen en helemaal niets doen. Soms is dit al voldoende om de zwangerschapsvergiftiging te overwinnen. Volg de adviezen van de artsen goed op en zorg goed voor jezelf en je ongeboren kindje. Artsen kunnen vaak het beste inschatten welke behandeling het beste is voor een zwangerschapsvergiftiging.