Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zweetklierontsteking

Een zweetklierontsteking is een chronische aandoening waarbij de zweetklieren ontstoken raken. Bij mannen ontstaat de chronische aandoening voor het eerste in de puberteit. De reden van de ontsteking is vaak dat er veel hormonale veranderingen optreden in het lichaam. De zweetklierontsteking komt dan voor het eerst door de hormonen tot uiting. Bij vrouwen ontstaat de aandoening meestal op een latere leeftijd. Zo zie je de aandoening vaak ontstaat tijdens de eerste zwangerschap of de menopauze. Zweetklieren zijn verspreid over je hele lichaam, waardoor je dus overal ontstekingen kan krijgen. Dit maakt de aandoening vaak erg lastig voor een patiënt met een zweetklierontsteking.

Oorzaken zweetklierontsteking

Er zijn verschillende oorzaken mogelijk die een zweetklierontsteking kunnen laten ontstaan. Het is overigens niet zeker of de ontsteking ook echt door deze oorzaken ontstaat. Eén van de oorzaken die kunnen meespelen is overgewicht. Vrijwel alle patiënten hebben hier namelijk last van in combinatie met een zweetklierontsteking. Daarnaast blijkt roken een grote oorzaak te zijn dat de haarzakjes vanzelf afsluiten. Het is overigens niet zo dat bij alle rokers een zweetklierontsteking wordt ontdekt. Wetenschappers zijn er nog niet over uit waarom sommige rokers er wel last van hebben en andere rokers niet. Daarnaast kan erfelijkheid ook een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van een zweetklierontsteking. Soms komt de ontsteking in meerdere families voor.

Symptomen zweetklierontsteking

  • De zweetkliertjes in de huid raken ontstoken.
  • Vaak raken vooral de oksels en liezen ontstoken.
  • Er treedt soms een zwelling op van de kliertjes.
  • Uit de zwelling kan pus lopen.
  • De zwelling is rood van kleur en voelt warm aan.
  • Pijn op de plekken waar zwelling ontstaat.
  • Soms komen de ontstekingen zo vaak voor dat er littekens achterblijven.
  • In periodes van stress worden de ontstekingen heftiger.
  • De ontstekingen zijn vaak groter dan puisten en hebben geen duidelijke kop.
  • Kenmerkend is dat het regelmatig op dezelfde plek terugkeert en zich niet verder verspreid over het lichaam. Dit kan overigens wel.

Behandelen zweetklierontsteking

Het is vrij lastig om een zweetklierontsteking te behandelen. Vaak wordt er eerst naar de persoonlijke situatie van iemand met een zweetklierontsteking gekeken. Roken zou bijvoorbeeld een mogelijke oorzaak van de ontstekingen kunnen zijn. Alleen het is niet bekend of stoppen bij iedere patiënt effect heeft. Toch wordt het door artsen wel aangeraden om te stoppen en te kijken of dit effect heeft. Stoppen met roken heeft tevens een positief effect op heel veel andere aandoeningen. Vaak probeert een arts de acute ontsteking te behandelen met antibiotica. Dit kan voor een tijdelijke periode worden voorgeschreven in de hoop dat de ontstekingen de kop ingedrukt worden. Daarnaast kan de aangedane huid eventueel behandeld worden met zalfjes die ook tegen acne werken. De aangedane huid kan zo gekalmeerd worden en de kans op littekens wordt zo verkleind.

Er is geen behandeling die er definitief voor zorgt dat je geen last meer hebt van een zweetklierontsteking. Een goede hygiëne en een ideaal gewicht kunnen er wel voor zorgen dat je voorlopig geen aanvallen meer krijgt. De kwaal kan zo wat rustiger worden en de kans op littekens neemt hierdoor af. Soms wordt er ook als onderhoud de zweetklieren uitwendig behandeld met een speciale lotion. In deze lotion zit een antibiotica verwerkt. Als je echt een aanval krijgt dan werkt dit vaak onvoldoende om de ontstekingen echt af te remmen. Vrouwen kunnen overigens ook baad hebben bij het gebruik van de anticonceptiepil. De hormonen die hierin verwerkt zijn kunnen helpen de kwaal te verminderen.

Als er een grote hoeveelheid zeer pijnlijke grote abcessen ontstaan dan kan een chirurgische behandeling worden besloten. Het is een flinke ingreep waarbij soms een huidtransplantatie nodig is omdat er veel weefsel wordt weggehaald. Deze behandeling is erg pijnlijk en er ontstaat vaak littekenweefsel. Het is alleen geen garantie dat je nu definitief genezen bent want soms komen de ontstekingen op andere plekken terug.

Niets gevonden