It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Aambeien

Hemorroïden, in de volksmond waarschijnlijk beter bekend als aambeien, zijn een aandoening waarbij er sprake is van een zwelling van het weefsel, en bloedvaten, in je anus en/of je rectum. Deze weefsels en bloedvaten kunnen zelfs ontstoken raken en beginnen te bloeden. Aambeien kunnen zelfs toenemen in grootte en buiten de anus gaan uitstulpen. In een dergelijk geval wordt er gesproken van uitwendige aambeien.

Hoe ontstaan aambeien?

In de wand van je rectum, aan de binnenkant van je sluitspier, bevinden zich een flink aantal forse aders. Deze aders helpen bij het lucht- en vochtdicht afsluiten van je anus. Op het moment dat je, tijdens het ontlasten, gaat persen, zal de druk in de aders oplopen en bestaat de kans zelfs dat de bloedvaten uit gaan zetten. Helaas is persen tijdens het ontlasten niet de enige oorzaak voor het ontstaan van aambeien. Ook door een gebrekkige doorbloeding en zwak bindweefsel in dit deel van je lichaam kan deze hinderlijke aandoening ontstaan.

Onder normale omstandigheden zullen de aders in je rectumwand weer leeglopen nadat je je hebt ontlast. Maar wanneer er een langdurige verhoging van de druk plaats heeft gevonden, kan het leeglopen behoorlijk lang duren, en in sommige gevallen zelfs helemaal uitblijven. Tijdens een zwangerschap kan er een verhoogde druk op de rectumwand ontstaan waardoor er gemakkelijk aambeien kunnen ontstaan. Verder kan erfelijkheid aan worden gewezen als mogelijke factor. Om weer van aambeien af te kunnen komen, en deze te vermijden, is een vezel- en vochtrijkdieet aan te bevelen.

Symptomen van aambeien

Aambeien kun je ontdekken door:

  • De aanwezigheid van een uitstulping bij de anus,
  • de aanwezigheid van helderrode bloedsporen in je ontlasting
  • bloedspoortjes aantreffen op het toiletpapier tijdens het schoonvegen van je billen.

Pas wanneer je al enige tijd last hebt van aambeien zul je last krijgen van:

  • een uitgezakt rectum,
  • jeuk aan je anus,
  • een branderig gevoel aan je anus,
  • achtergebleven van ontlasting rondom je anus na het afvegen van je billen,
  • een loze aandrang hebben tot ontlasten.

De jeuk die je ervaart als je last hebt van aambeien wordt in de regel veroorzaakt door de agressieve stoffen die zich in je ontlasting bevinden. Zonder dat je het merkt, kun je, als gevolg van de aanwezigheid van aambeien, in geringe hoeveelheden verliezen. Deze ontlasting zal vaak langere tijd rondom je anus achterblijven en voor irritatie zorgen.

Op het moment dat er, gedurende een langere tijd, bloed in een verwijde ader gestuwd is, kan er zich een stolsel vormen. In bepaalde gevallen kan dit gepaard gaan met een ontsteking en behoorlijk wat pijnklachten. Een dergelijke ontstekingsreactie kan in bepaalde gevallen wel weken aan blijven houden. Soms wordt ervoor gekozen om de duur van de ontsteking te bekorten door, onder plaatselijke verdoving, het betreffende bloedvat in te snijden en het bloedstolsel uit te drukken. In veel gevallen zullen aambeien echter na een paar weken vanzelf weer verdwijnen.

Het behandelen van aambeien

Om de irritatie te bestrijden, die door aambeien worden veroorzaakt, zijn er uiteenlopende zalven te koop. Een andere manier om de klachten (voor de duur van ongeveer 6 tot 8 minuten) te verminderen is door de aambeien gecontroleerd te koelen. Hierdoor zal er in het aangedane gebied:

  • een tijdelijke krimping plaatsvinden van de bloedvaten,
  • de opgezwollen weefsels zullen tot rust komen,
  • de pijn zal afnemen,
  • de jeuk wordt minder,
  • het branderig gevoel zal minder worden,
  • de bloeding zal afnemen.

Aambeien zijn geen marisken

In veel gevallen zullen aambeien en zogenaamde marisken onderling worden verward. Marisken zijn echter anale huidflapjes (het overblijfsel van aambeien) die geen pijn doen maar wel voor hinder kunnen zorgen bij persoonlijke hygiëne na de ontlasting.