Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Aambeien Symptomen

Bram
4 min read

Hoewel aambeien bij behoorlijk wat mensen voor klachten zorgen, zullen er niet veel zijn die over dit ongemak vrijelijk praten. Toch wil bijna iedereen die last heeft van aambeien zo snel mogelijk van dit ongemak af. Je dagelijkse activiteiten kunnen immers flink door aanwezige aambeien in de war worden geschopt. Het is dus zaak om aambeien, ofwel hemorroïden, te herkennen en op de juiste manier te behandelen.

Wat zijn aambeien?

In feite zijn aambeien zwellichamen die tot je anus behoren. Wanneer deze zwellichamen onder druk komen te staan zullen deze opzwellen en ervoor zorgen dat er geen vocht of gas uit je darmstelsel naar buiten kan stromen. Aambeien kunnen gepaard gaan met pijn en worden vaak veroorzaakt door een te hoge druk die op de anus uit wordt geoefend tijdens de ontlasting. Andere oorzaken voor het ontstaan van aambeien zijn:

  • een te harde ontlasting,
  • te veel druk op de anus uitoefenen door bijvoorbeeld langdurig zitten,
  • een verhoogde druk door een zwangerschap.

Symptomen van aambeien

Aambeien zijn te herkennen aan de volgende aspecten:

  • jeuk rondom de anus,
  • een branderig gevoel rondom de anus,
  • bloed bij de ontlasting,
  • bloed rond de anus.

Er dient echter te worden opgemerkt dat er niet alleen uitwendige-, maar ook inwendige, aambeien bestaan. In de regel zullen inwendige aambeien voor weinig, of vaak zelfs geen, klachten zorgen. Inwendige aambeien bevinden zich aan de bovenkant van de anale sluitspier en kunnen soms door te hard persen naar buiten worden gestuwd.

Uitwendige aambeien zitten, zoals de naam al aangeeft aan de buitenzijde rondom de anale sluitspier. Deze uitwendige aambeien kunnen, in tegenstelling tot wat soms met de de inwendige variant mogelijk is, niet voorzichtig terug worden geduwd. De behandeling van, de vaak pijnlijke en jeukende, uitwendige aambeien zal er vooral bestaan uit het aanbrengen van speciale crème of zalf.

Naar de dokter

Een heleboel mensen schamen zich om met klachten veroorzaakt door aambeien naar hun huisarts te gaan. Zelfs niet wanneer de zelfzorgbehandelingen geen baat hebben, blijven deze mensen met klachten rondlopen. Een bezoek aan de huisarts is echter absoluut noodzakelijk als:

  • de klachten van aambeien chronische vormen aannemen en er geen verbetering te zien is,
  • de aambeien gepaard gaan met een verhoogde lichaamstemperatuur (koorts),
  • er steeds weer bloed in de ontlasting aanwezig is,
  • de pijn rondom de anus erg heftig is,
  • de aambeien zijn uitgezakt.

Voorkomen is beter dan genezen

Net zoals bij een heleboel andere aandoening kun je ook aambeien beter voorkomen dan genezen. Dit kun je onder andere doen door dagelijks voldoende vezels en vocht binnen te krijgen. Op die manier zal je ontlasting namelijk zacht en soepel worden gehouden en zonder te persen naar buiten gebracht kunnen worden. Verder is voldoende beweging essentieel om aambeien tegen te kunnen gaan. Wanneer je bovendien te zwaar bent, kan afvallen er eveneens voor zorgen dat je minder snel last krijgt van aambeien.

Vrouwen die zwanger zijn lopen een extra risico op het krijgen van aambeien omdat hun anale sluitspier extra onder druk komt te staan door de groeiende baarmoeder en vrucht. Voldoende drinken, vezels en beweging is tijdens een zwangerschap dan ook zeker aan te raden als je dit vervelende ongemak wilt bestrijden en/of voorkomen. Net zoals voor alle andere mensen die aambeien willen voorkomen, geldt ook voor zwangere vrouwen dat zij niet te hard dienen te persen als zij zich willen ontlasten.

Door Bram

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…