Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gescheurd trommelvlies

Je trommelvlies is het vlies dat zich aan het einde van je gehoorgang bevindt. Het vormt de overgang van je gehoorgang en je middenoor. Het trommelvlies is verantwoordelijk voor het doorgeven van geluidstrillingen aan de gehoorbeentjes die zich in je middenoor bevinden en die de trillingen op hun beurt weer doorgeven aan het binnenoor (het feitelijke horen).

Beschadiging van het trommelvlies

Onder bepaalde omstandigheden kan je trommelvlies echter kapot gaan. Er is dan sprake van een scheurtje of een gaatje. In de medische wereld wordt in een dergelijke situatie ook wel gesproken van een trommelvliesperforatie.

Symptomen van een gescheurd trommelvlies

Als je trommelvlies scheurt dan kan dat pijn veroorzaken. Deze pijn gaat doorgaans snel weer over. Het is overigens ook niet vreemd wanneer je daarna verder niets merkt.

In het geval van een middenoorontsteking kan de pijn van de ontsteking echter minder worden op het ogenblik dat je trommelvlies scheurt (de ontsteking breekt door). De druk in je oor zal dan immers afnemen.

Er zijn mensen die minder horen zodra hun trommelvlies is gescheurd. Wanneer de scheur echter beperkt blijft zal het gehoor vaak intact blijven. Verder kan een gescheurd trommelvlies nog een aantal klachten met zich meebrengen, zoals:

  • oorsuizen,
  • duizeligheid,
  • een loopoor (waaruit vocht of pus vloeit),
  • een oorbloeding.

Nadat je trommelvlies is gescheurd kun je soms, als je perst, zwaar tilt, hoest of niest, lucht voelen ontsnappen uit het betreffende oor. Je kunt dan zelfs een fluittoon horen. Beter is het echter om dergelijke uitlokkende handelingen te vermijden. Een scheurtje in je trommelvlies dat aan het genezen is, kan immers zo weer gaan scheuren.

Oorzaken van een gescheurd trommelvlies

Het trommelvlies kan scheuren door:

  • snelle veranderingen in luchtdruk, bijvoorbeeld tijdens diepzeeduiken,
  • een ontsteking van je middenoor waarbij je trommelvlies soms bol gaat staan door de druk van binnenuit. Het kan trommelvlies kan scheuren en het ontstekingsvocht loopt naar buiten laten vloeien (een zogenaamd loopoor),
  • een klap op je oor, of val met je oor plat op het water,
  • een knal of explosie in de nabijheid van je oor,
  • een object dat te diep in het oor wordt gestoken.

Het stellen van de diagnose

Met behulp van een otoscoop kan een arts eenvoudig een gescheurd trommelvlies vaststellen Met behulp van dit instrument kijkt een arts in je gehoorgang waar vaak duidelijk een scheurtje in je trommelvlies zichtbaar is. In bepaalde gevallen zal de arts echter eerst wat oorsmeer dienen te verwijderen voordat het trommelvlies duidelijk zichtbaar wordt.

Hoe herken je een Gescheurde Trommelvlies bij een kind?

Dat gebeurt op exact dezelfde wijze als bij een volwassene. Je kunt het best langsgaan bij je huisarts. Deze kan dit dan vaststellen met een otoscoop.

Wat kun je zelf doen bij een gescheurd trommelvlies, enkele tips?

  • Voorkom dat er water in je oor kan komen. Je mag wel douchen en zwemmen dan wel met je hoofd boven water. Duiken is daarentegen onverstandig. Indien er bij duiken immers water in je oor terechtkomt dan kun je duizelig worden.
  • Vermijd zoveel mogelijk drukverhogende momenten, zoals persen en zwaar tillen. Wanneer je je neus wilt snuiten dan dien je dit zachtjes te doen. En bij niezen moet je je neus niet dichtknijpen. Tijdens een vliegreis kan het helpen om bij de daling een paar keer te slikken of op iets te kauwen..

Behandelen van een gescheurd trommelvlies

Een gescheurd trommelvlies geneest in de regel vanzelf in drie tot zes maanden. Wanneer de scheur in het trommelvlies is ontstaan door een object dat te ver in je oor is gestoken dan zul je door worden verwezen naar een keel-, neus- en oorarts. In een dergelijk geval is er immers kans op een beschadiging van de gehoorsbeentjes die erachter zijn gelegen. Tevens is er een verhoogde kans op een infectie van het middenoor.

In het gescheurde trommelvlies het gevolg is van een drukverandering dan zal het in het gros van de gevallen binnen een paar weken genezen zijn. Alleen als er sprake is van een gat dat meer dan de helft van het trommelvlies beslaat dan zal de kans op spontaan herstel kleiner zijn. Vaak wordt je in een dergelijk geval doorverwezen naar een keel-, neus- en oorarts die eventueel een kleine operatieve ingreep uit zal voeren om je trommelvlies te herstellen.

Niets gevonden