Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezwollen Handen & Voeten

Als de handen en voeten gezwollen zijn, betekent dit dat het lichaam te veel vocht vasthoudt. Sommige mensen hebben standaard vaker last van gezwollen handen en voeten omdat zij een aanleg hebben voor vochtproblemen, maar je kunt ook plotseling te maken krijgen met gezwollen handen en voeten als je hier nog nooit last van hebt gehad.

Op deze pagina lees je wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn van het ontstaan van gezwollen handen en voeten. Heb je last van zwellingen door vochtophopingen in het lichaam en ben je benieuwd hoe dit komt, dan kun je de informatie in dit artikel gebruiken om te ontdekken wat het achterliggende probleem van de vochtophoping is.

Gezwollen handen en voeten: algemene oorzaken

Er zijn diverse zaken die ervoor kunnen zorgen dat het lichaam meer vocht vasthoudt en de handen en voeten gaan zwellen. De meest voorkomende algemene oorzaken van gezwollen handen en voeten, zijn de volgende:

  • Hoge temperaturen bij warm weer: als het buiten erg warm is, kan het lichaam de vloeistoffen minder goed doorsturen. Hierdoor blijft vocht op bepaalde plekken in het lichaam zitten en kun je te maken krijgen met gezwollen handen en gezwollen voeten.
  • Brandwonden: ben je in de zon verbrand, dan houdt de huid vloeistof vast. Hierdoor zwelt de huid op, waardoor de handen en voeten dikker worden.
  • De menstruele cyclus: sommige vrouwen krijgen last van dikkere handen en/of voeten als ze binnen twee weken moeten menstrueren en dit komt door de verandering in de hormoonhuishouding van de vrouw.
  • Zwangerschap: door de hormonen die vrijkomen bij de zwangerschap, houdt het lichaam meer vocht vast. Dit leidt tot dikkere handen en voeten, die vol zitten met extra vocht dat niet afgevoerd wordt.
  • Het gebruiken van de pil: de orale anticonceptiepillen bevatten oestrogeen, een stofje dat ervoor kan zorgen dat het lichaam meer vocht vasthoudt.
  • Een voedingstekort: heb je een tekort aan eiwitten of krijg je niet voldoende vitamine B1 binnen, dan kan het lichaam ook vocht gaan vasthouden.
  • Het gebruiken van bepaalde geneesmiddelen, die ervoor zorgen dat het lichaam meer vocht vasthoudt.
  • Chronische aderlijke ontoereikendheid: heb je last van deze aandoening, dan zijn de kleppen in de aders van de benen niet meer in staat om bloed terug te pompen naar het hart. Hierdoor ontstaan ophopingen van bloed en vocht, die gezwollen voeten kunnen veroorzaken.

Sommige mensen hebben last van gezwollen handen en voeten door een van bovenstaande oorzaken, terwijl andere mensen last hebben van zwellingen door de combinatie van diverse oorzaken van vochtophopingen in het lichaam. Zo kun je bijvoorbeeld zwellingen hebben door de zwangerschap, maar is het ook mogelijk dat je handen en voeten gaan zwellen door warm weer in combinatie met de menstruele cyclus.

Achterliggende aandoeningen van gezwollen handen en voeten

Naast diverse algemene oorzaken van het vasthouden van vocht en het ontstaan van dikke handen en voeten, zijn er ook enkele aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat de handen en voeten opzwellen. Denk hierbij aan diverse nieraandoeningen, maar ook aan hartfalen, chronische longziekten, leverziekten, een kwaadaardig lymfoedeem, een schildklieraandoening, artritis en een allergische reactie.

Heb je regelmatig last van gezwollen handen en voeten of worden de handen en voeten maar niet kleiner? Dan kan dit duiden op een probleem met de vochtregulering van het lichaam of een achterliggende aandoening die de vochtregulering verstoort. Zeker als je lang of vaak te maken hebt met zwellingen door vochtophopingen, wordt aangeraden om naar de dokter te gaan. De dokter zal onderzoeken welke oorzaak er achter jouw vochtophopingen zit, om vervolgens een eventuele behandeling voor te stellen om het probleem te verhelpen en te voorkomen dat je in de toekomst nog vaker te maken krijgt met vochtophopingen.

De behandeling van gezwollen handen en voeten

Er wordt enkel een behandeling voor gezwollen handen en voeten gestart als je vaker of erg lang te maken hebt met zwellingen in de handen en voeten. Welke behandeling er gestart wordt om jouw probleem op te lossen, is geheel afhankelijk van de achterliggende oorzaak van het probleem. Heb je last van gezwollen handen en voeten door een nieraandoening, dan krijg je bijvoorbeeld een andere behandeling dan wanneer je vochtophopingen hebt door een probleem met de lever. Overigens wordt de oorzaak van het probleem altijd behandeld, zodat de gezwollen handen en voeten vanzelf kleiner worden. Een behandeling die enkel gericht is op de zwellingen in de handen en voeten, wordt bijna nooit gestart.

Niets gevonden