Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gokverslaving

Gokverslaving, ofwel pathologisch gokken,  is een psychische aandoening die in is gedeeld bij de stoornissen met betrekking tot de impulsbeheersing. Als je aan een dergelijke aandoening lijdt dan kun je geen weerstand bieden aan de drang om te gokken. In een heleboel gevallen zal de aandoening dwangmatig van aard worden. Mensen die gokverslaafd zijn, zullen er doorgaans alles aan doen om hun verslaving voor hun omgeving verborgen houden. Uit onderzoek is gebleken dat mannen vaker gokverslaafd zijn dan vrouwen. Vrouwen zullen in soortgelijke situaties eveneens koopverslavingen aan de dag leggen.

De drie fasen van een gokverslaving

Er kunnen een drietal fasen worden onderscheiden als er sprake is van een gokverslaving.

  • De winnende fase: je hebt nog plezier in het gokken. Het winnen, en de winst, worden niet gezien als toeval, maar eerder als een prestatie. Indien je verliest wordt dat beschouwd als domme pech waar je wat aan kan doen.
  • De verliezende fase: je gedrag richt zich op het terugwinnen van het verlies. Je werk- en gezinssituatie worden meer en meer verwaarloosd en er vaak krijg je schulden. Het plezier in het gokken wordt verder naar de achtergrond geschoven.
  • De wanhoopsfase: je wordt helemaal in beheerst door het gokken, je raakt in een sociaal isolement en je kunt zelfs illegale of criminele dingen gaan doen om aan geld te komen voor het gokken.

Ook gokken geeft verslavingsverschijnselen

Een gokverslaafde gebruikt dan wel geen verslavende middelen, het gedrag kan desondanks sterk met dat van een drugs- of alcoholverslaafde worden vergeleken. Ook een gokverslaving heeft namelijk zowel lichamelijke- als geestelijke aspecten. Als gokverslaafde zul je immers ook regelmatig de aandrang voelen om te gokken en van tijd tot de tijd de frequentie, en vaak ook de inzet, verhogen met de hoop de gewenste winst te behalen. Op het moment dat je stopt met gokken zul je, ook als gokverslaafde, te maken krijgen met ontwenningsverschijnselen. Je wordt je vaak pas van je gokverslaving bewust op het moment dat je te veel problemen gaat krijgen in je omgeving en met je dagelijkse activiteiten.

Stelselmatig verhogen van de inzet

Wanneer je stelselmatig de inzet gaat verhogen dan zou dit ook als een bewuste strategie gezien kunnen worden. Op die manier zou je immers alle eerdere verliezen in één keer kunnen opvangen, mits je geluk hebt natuurlijk. Een dergelijke strategie wordt in de regel gebracht als een bijzonder goede truc waarmee je nooit zou kunnen verliezen.

Om succes te kunnen boeken met deze manier van gokken, dien je echter elke inzetronde minimaal je vorige inzet te verdubbelen. Alleen dan zou je in staat zijn om eerdere verliezen op te vangen. Een gokker die op deze manier te werk gaat, zal echter overigens wel moeten beschikken over veel tijd, en uiteraard ook een aardige som geld. Een eenvoudige rekensom leert namelijk dat een begininzet van 1 euro na 10 keer verliezen al 512 euro heeft gekost. Daar komt verder nog bij dat bepaalde casino’s werken met zogenaamde inzetmaxima waardoor een verdubbeling van je vorige inzet niet meer toe is gestaan en je methode dus niet meer werkt. Bovendien is deze manier van gokken, naast erg risicovol, voor veel mensen ook vaak een begin van een gokverslaving.

Hulp zoeken bij gokverslaving

Als je gokverslaafd bent, zul je in de regel proberen om elke euro die je bezit om te zetten in winst. Zeker wanneer je in het begin een aantal keren geluk in het spel hebt gehad is, zal de verleiding groot zijn om steeds weer een gokje te wagen. Bovendien zul je, door een aantal keren te winnen, in een soort roes terechtkomen en in de veronderstelling zijn dat heel de wereld aan je voeten ligt. Op dat moment kun je echter meer risico’s gaan nemen tijdens het gokken en bij verlies enorm in de problemen komen.

Gokverslaafden realiseren zich vaak pas dat er hulp ingeschakeld moet worden als ze ook op andere gebieden in de financiële problemen terechtkomen of als hun gezinssituatie, relatie, werk, of opleiding hieronder gaat leiden. Je zult bijvoorbeeld geld moeten gaan lenen om je gokschulden af te betalen of om je vaste lasten te voldoen (omdat je het geld dat daarvoor bestemd was hebt verloren tijdens het gokken).

Gevolgen van een gokverslaving

Als gokverslaafde kun je behoorlijk in de problemen komen. Zo kun je onder andere te maken krijgen met:

  • (gok)schulden,
  • betalingsachterstanden bij allerlei vaste lasten,
  • rekeningen worden opzij gelegd,
  • verwaarlozing gezin (al het beschikbare geld wordt vergokt),
  • relatieproblemen, of zelfs een relatiebreuk,
  • sociaal isolement (alles draait immers om het gokken),
  • crimineel gedrag (om aan voldoende geld te komen voor de gokverslaving),
  • persoonlijk faillissement.
Niets gevonden