Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Morfea

Morfea is een huidaandoening die niet veel voorkomt. Deze zeldzame huidaandoening wordt gekenmerkt door verlittekening en ontsteking van de huid, waardoor de huid er getekend uit kan zien. Morfea kan zowel voorkomen bij kinderen als volwassenen en kent verschillende verschijningsvormen, die op deze pagina beschreven worden.

Daarnaast wordt op deze pagina beschreven hoe morfea ontstaat en wat de symptomen zijn van morfea. Op deze manier krijg je meer inzicht in deze zeldzame huidaandoening en weet je wanneer je te maken hebt met morfea en wanneer je te maken hebt met een eventuele andere huidaandoening.

Wat is morfea?

Morfea start met een huidvlek, die zich uitbreidt naar een ontstoken roodheid. Dit is de eerste fase van morfea. Als deze eerste fase voltooid is, start de tweede fase van morfea. Tijdens de tweede fase ontstaat een harde, parelgrijze vlek met een paarse kring eromheen. Ook ontstaat er nu littekenvorming, waardoor de huid er anders uitziet dan de huid op andere plekken van het lichaam.

Als je morfea hebt, heb je enkel een huidaandoening. Je hebt dus niet te maken met eventuele inwendige aandoeningen of symptomen die door morfea worden veroorzaakt. Hierdoor is de aandoening dus zeker niet dodelijk en krijg je geen complicaties door de morfea.

Verschillende soorten morfea

Naast de gewone morfea die het meest voorkomt, zijn er drie soorten morfea te onderscheiden. Deze verschillende soorten verschillen van elkaar op basis van de symptomen ofwel de uiterlijke kenmerken van de vormen van morfea. De drie vormen van morfea zijn de volgende:

  • Lineaire morfea: lineaire morfea is een vorm van morfea waarbij er sprake is van lijnvormige morfea. Deze morfea komt meestal voor op één arm of been. Lineaire morfea is de meest voorkomende vorm van morfea.
  • Sabelhouw morfea: sabelhouw morfea wordt ook wel morphea en coup de sabre genoemd. Dit is een lineaire vorm van morfea die op het hoofd voorkomt.
  • Diepe morfea: diepe morfea wordt ook wel morphea profunda genoemd. Dit is een vorm van morfea waarbij de verhardingen diep in de huid liggen, als een soort vetweefselontsteking.

Hoe ontstaat morfea?

Hoe morfea precies ontstaat en waarom, is niet bekend. Wel zijn er duidelijke aanwijzingen dat morfea een auto-immuunziekte is. Dit is een ziekte waarbij het lichaam lichaamseigen stoffen aan gaat vallen, waardoor er een ontstekingreactie ontstaat. Als gevolg van deze ontstekingsreactie ontstaat er verlittekening van de huid, wat tot gevolg kan hebben dat de huid er anders uit ziet dan normaal en dat de huid minder goed kan bewegen dan bij mensen zonder morfea. Tot slot kan de morfea tevens afwijkende groei tot gevolg hebben.

Wat zijn de symptomen van morfea?

Hoe morfea eruit ziet, is afhankelijk van de vorm van morfea die men heeft. Daarnaast zijn de symptomen van morfea afhankelijk van de fase waarin de morfea zich bevindt. Zo zijn er twee fases van morfea te onderscheiden:

  1. De actieve fase: dit is de eerste fase, waarbij er sprake is van een eerste ontstekingsreactie als gevolg van het afweersysteem die de lichaamseigen cellen aanvalt. Op dit moment is er een roze tot blauwpaarse rand te zien op de huidafwijkingen en kan de ziekte zich uitspreiden.
  2. De inactieve fase: dit is de tweede fase van morfea, die zich kenmerkt door littekenvorming. Er is sprake van een afname van de huiddikte en een toename of afname van de pigmentatie van de huid. Bovendien kan men tijdens de littekenvorming van de huid te maken krijgen met bewegingsbeperkingen, slechte wondgenezing, open wonden, beenlengteverschil en afwijkende groei.

Beide fases kunnen tevens tegelijk voorkomen. Hierbij is er dus een combinatie van symptomen van beide fases mogelijk. Het verschilt per persoon of morfea inderdaad in gecombineerde vorm voorkomt, of niet.

Niets gevonden