Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Spier- en peesscheuren

Tijdens het sporten maak je vaak bewegingen die je normaal helemaal niet maakt. Hierdoor loop je een groter risico op spier- en peesscheuren. Eigenlijk ben je hier bij vrijwel iedere sport gevoelig voor. De scheuren in spieren en pezen kunnen soms ook ontstaan als je lichaam te weinig rust geeft of teveel belast. Het is dus belangrijk om je rustmomenten te pakken. Ga dus niet iedere dag voluit sporten en geef je lichaam de rust die het nodig heeft. Spierpijn is vaak al een belangrijk teken dat je lichaam oververmoeid is en toe is aan rust.

Symptomen peesruptuur

  • Pijn op de plek van de pees.
  • Zwelling in de buurt van de pees.
  • De pijn neemt vaak toe bij beweging van het lichaamsdeel.
  • Het deel dat afgescheurd is kan soms zichtbaar zijn in de vorm van een bult.
  • Op het moment van het scheuren van de pees voelt iemand vaak iets knappen.
  • Bij een volledige ruptuur kan een gewricht niet meer gebruikt worden bij een gedeeltelijke ruptuur wel.

Pezen zitten natuurlijk door ons hele lichaam heen. We kunnen een ruptuur krijgen in onze schouder, maar ook in vingers of polsen. Bij ruptuur in de vingers kan je vaak de vingers niet meer bewegen. Een gedeeltelijke ruptuur geneest vaak sneller, maar is een stuk pijnlijker. Bij een volledige ruptuur is de pijn minder erg en vooral op het moment dat de ruptuur plaats vindt is de pijn erg heftig.

Behandeling peesruptuur

Voor de behandeling van een peesruptuur is het belangrijk om naar een arts te gaan. Een arts kan officieel vaststellen dat er een ruptuur is. Vaak wordt hiervoor eerst lichamelijk onderzoek gedaan. Als het niet zeker is of het om een ruptuur gaat dan wordt er een MRI scan gemaakt in het ziekenhuis. Deze geeft vaak duidelijkheid of een pees is afgescheurd en of dit gedeeltelijk of volledig is gebeurd. Als de sporter jong is dan wordt er besloten om de pees operatief te behandelen. Ouderen patiënten hebben het risico dat er juist nieuwe scheuren ontstaan. Ze krijgen vaan pijnstillers en oefeningen van de fysiotherapeut om de pees zelf te laten herstellen.

Symptomen spierscheur

  • Een pijn die plotseling ontstaat.
  • Een gevoel van kramp in de spieren.
  • Stekende pijn.
  • Rekken of aanspannen van de spieren veroorzaakt extra pijn.
  • De spieren zijn abnormaal gezwollen.
  • Soms is er een soort blauwe plek zichtbaar op de plek van de spieren.
  • Het gevoel van stijfheid in de spieren.
  • Soms het verlies van functie, waardoor bijvoorbeeld lopen erg lastig is.

Een spierscheuring komt vooral voor tijdens het sporten. Het is een echte sportblessure waardoor er een spierscheuring ontstaat. Heel soms kan een spier volledig afscheuren, maar bij normaal sporten is dat vrijwel onmogelijk. Meestal zit er een scheurtje in een spier wat de pijn veroorzaakt. Een scheurtje veroorzaakt vaak meer pijn dan enkel een scheurtje in een spier.

Behandeling spierscheur

Het is belangrijk om een spierscheur direct te koelen,  doe dit bij voorkeur minimaal 15 minuten. Eventueel kan je dit meerdere keren herhalen om de bloeduitstorting zo klein mogelijk te houden. Leg daarna een drukverband aan om je spieren te ondersteunen. Het is nu gewoon belangrijk om zoveel mogelijk rust te houden. Probeer 2 tot 3 dagen het lichaamsdeel waar de scheur is ontstaan niet te belasten. Daarna is het belangrijk om veel rust te houden om het lichaam zelf te laten herstellen. Eventueel kan je advies inwinnen van een fysiotherapeut voor een verdere behandeling bij de spierscheur.

Het is in ieder geval belangrijk dat de fysiotherapeut de spierscheur niet gaat masseren. Dat kan de sportblessure alleen maar verder verergeren in plaats van genezen. Eventueel kan je wel na drie dagen voorzichtig proberen het geblesseerde lichaamsdeel te masseren.