Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Behandel Spier- en peesscheuren meteen

Olivier
4 min read

Door de pijn is het natuurlijk al bijna onmogelijk om gewoon door te gaan met sporten. Toch is het belangrijk om een spier-peesscheuring direct te behandelen. Je kan zo de belasting verminderen en je lichaam rust te geven. Een peesscheur kan je eigenlijk niet zelf behandelen. Je kan hiervoor het beste direct naar een arts gaan. Een arts kan een mri scan maken om te kijken of het volledig is afgescheurd of voor een gedeelte. Vaak wordt er vervolgens een operatie voorgesteld tenzij het slachtoffer wat op leeftijd is. De beste behandelingen voor de sportblessures hebben we hier op een rijtje gezet.

Eerste hulp bij een spierscheuring

 • Stop direct met sporten en beweeg niet verder.
 • Koel de spieren voor minimaal 15 minuten. Zo kan je de kans op een bloeduitstorting verkleinen en blijft de zwelling klein. 
 • Herhaal het koelen regelmatig dit kan nog tot 48 uur effect hebben.
 • Koelen kan met een icepack of koud stromend water vermijd wel de directe kou op het lichaam om zo huidbeschadiging door bevriezing te voorkomen.
 • Leg een drukverband aan om het lichaam wat steun te geven.
 • Probeer twee tot drie dagen volledige rust te houden.
 • Als na een week de pijn niet minder wordt is het slim om een arts in te schakelen.

Spierscheuring behandelen

Rust is voor een spierscheuring het allerbelangrijkste. Toch is het slim om zo snel mogelijk je spieren te laten nakijken door een dokter. Een dokter kan vaststellen wat de ernst van de blessure precies is. Daarnaast kan een arts advies geven over het verdere verloop. Naast rust kan je eventueel worden doorgestuurd naar een fysiotherapeut. De fysiotherapeut kan je helpen met een aantal oefeningen om het genezingsproces van de spieren te bevorderen. Daarnaast kan een arts ter ondersteuning pijnstillers voorschrijven.

De behandeling in combinatie met rust en een goede fysiotherapeut is heel erg afhankelijk van het soort scheuring. Als de spier iets is ingescheurd gaat herstel een stuk sneller als bij een volledige scheuring van de spieren. Afhankelijk van de ernst van de scheuring duurt het herstel ongeveer vier tot zes weken. Na deze periode van rust en fysiotherapie kan je langzaam weer beginnen met sporten. Ga het niet te snel overbelasten en zorg voor een goede opbouw van je training met warming-up en cooling-down.

Eerste hulp bij een peesscheur

 • Koel de pees met water of ijs voor 15 tot 20 minuten. Verlies hierin geen tijd en doe dit zo snel mogelijk voor het beste effect.
 • Gebruik het lichaamsdeel met de peesscheur absoluut niet en zorg voor rust.
 • Zorg voor een drukverband als ondersteuning.
 • Leg het lichaamsdeel indien mogelijk hoog om vocht weg te laten zakken.
 • Ga naar een arts om te laten vaststellen hoe ernstig de peesscheur is. 

Peesscheur behandelen

Als een huisarts vermoed dat het om een peesscheur gaat dan wordt een patiënt vaak doorgestuurd naar het ziekenhuis. In het ziekenhuis wordt er vaak nog een lichamelijk onderzoek gedaan, maar meestal wordt er gekozen voor een MRI scan. Een mri scan geeft duidelijk alle spieren en zenuwen weer. Een scheurtje of complete afscheuring van de pezen wordt direct duidelijk. Vervolgens wordt er besloten hoe de scheur het beste kan worden behandeld. Bij jonge patiënten wordt er meestal gekozen voor een operatie.

Bij oudere patiënten is er een groot risico dat de pees op een andere plek scheurt. Hierdoor wordt er voor ouderen patiënten vaak gekozen voor een behandeling bij de fysiotherapeut in combinatie met pijnstillers. Bij een operatie wordt de scheur van de pees gehecht en opnieuw vastgemaakt aan het bot. Dit gebeurd uiteraard onder volledige narcose. De revalidatie na de operatie duurt drie tot zes maanden.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…