Reissector wil ‘corridorreizen’ organiseren
TUI, Sunweb en Brussels Airlines zijn naar de regering gestapt met een voorstel om ‘corridorreizen’ te organiseren. Dat zegt woordvoerder Piet Demeyere van touroperator...
Inhoud
Als je een keer een spier of peesblessure hebt meegemaakt dan wil je één ding en dat is de blessure voorgoed voorkomen. Helaas is het in veel situaties een fout van de sporter zelf dat een scheur ontstaat. Je hoeft van deze sportblessure namelijk helemaal geen last te krijgen. Tenzij je echt een hele verkeerde beweging hebt gemaakt en de scheur daardoor ontstaan is. Dan kan je er natuurlijk helemaal niets aandoen om de scheur te voorkomen. Toch zijn er genoeg tips om in het vervolg een spier of peesblessure te voorkomen.
Helaas gebeurd het zo vaak dat we de tijd niet nemen om een warming-up te doen. We maken onze spieren niet goed warm, waardoor de meeste sportblessures ontstaan. Neem gerust 20 minuten de tijd om je spieren goed op te warmen. Begin met vijf minuten warmlopen en dit doe je gewoon heel losjes. Daarna doe je wat rekoefeningen met versnellingsloopjes waarbij je de snelheid steeds hoger opvoert. Vaak heeft een trainer ook specifieke warming-up oefeningen voor jouw sport. Bij voetbal gebruik je natuurlijk een andere warming-up dan bij wielrennen.
Een goede opbouw van je training is ontzettend belangrijk om sportblessures te voorkomen. Als je te snel te veel wilt dan gebeuren er altijd ongelukken in de sport. Neem de tijd om je lichaam te laten wennen aan de bewegingen die je maakt. Train niet als je moe bent of last hebt van stijve spieren. Pas je training gewoon aan op hoe je jezelf voelt. Ga dus niet voluit als je niet helemaal lekker in je vel zit. Let goed op tekenen als kramp want dit is een duidelijk teken dat je het lichaam overbelast. Kramp is overigens één van de voor symptomen van een spierscheuring. Voorkom dus altijd kramp of doe even een stapje terug als je hier last van krijgt.
Heb je last van slappe spieren of al vaker last gekregen van een spierscheuring? Het kan slim zijn om wat oefeningen te doen om je spieren te laten aansterken. Het aansterken van de spieren helpt je om een sport beter uit te voeren en voorkomt een spierscheuring. Investeer gerust thuis wat tijd in het versterken van je spieren. Een trainer kan je eventueel huiswerk meegeven om je spieren te versterken om zo een spierscheuring te voorkomen.
Een peesruptuur of een spierscheuring ontstaat bijna altijd door onderbelasting of overbelasting. Met onderbelasting wordt bedoeld dat je al een lange tijd niet gesport hebt bijvoorbeeld een paar jaar. Je spieren of pezen zijn het hierdoor niet meer gewend om te sporten of trainen. Als je ineens je spieren gaat inzetten dan kan door onderbelasting het weefsel veel sneller scheuren. Uiteraard kan bij overbelasting exact hetzelfde gebeuren zelfs als je regelmatig sport. Het is dus belangrijk om je lichaam goed te kennen en eventuele overbelasting tijdig te herkennen.
Je hebt niet alleen een warming-up nodig, maar ook een cooling down. Een cooling down zorgt ervoor dat je spieren niet zo stijf worden na een training. Stijve spieren is tenslotte één van de grootste veroorzakers van een spierscheuring. Wandel dus rustig je spieren weer los en ga niet gewoon naar huis terwijl je spieren nog onder spanning staan.
TUI, Sunweb en Brussels Airlines zijn naar de regering gestapt met een voorstel om ‘corridorreizen’ te organiseren. Dat zegt woordvoerder Piet Demeyere van touroperator...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon