Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloemkooloor

Op het moment dat er sprake is van een bloemkooloor dan is het kraakbeen van het oor beschadigd en lijkt het oor daardoor op een bloemkool. Dergelijke beschadigingen ontstaan in een heleboel gevallen bij het uitoefenen van sporten zoals vechtsporten en rugby. Bij deze sporten krijgen de oren namelijk veel harde klappen te verduren en ontstaan er kraakbeenbloedingen. Op het ogenblik dat deze bloedingen in het kraakbeen door het lichaam op worden geruimd, zal het kraakbeen eveneens verdwijnen en zal het oor verschrompelen.

In geen enkel geval zal een bloemkooloor vanzelf weer verdwijnen. Voor de gezondheid zal een dergelijke misvorming echter geen nadelige gevolgen hebben. Wel hebben veel mensen die een bloemkooloor hebben ontwikkeld problemen met hun geschonden uiterlijk. Om cosmetische redenen zal een bloemkooloor dan ook in de meeste gevallen worden behandeld. Er zijn echter ook vechtsporters die een bloemkooloor beschouwen als een soort trofee.

Een bloemkooloor staat eveneens bekend als:

  • schrompeloor,
  • boksersoor.

Schade aan het kraakbeen

Het oor van een mens bestaat uit kraakbeen: elastisch bindweefsel. Het kraakbeen zorgt in het oor voor de typische vorm en voor de beweeglijkheid ervan. Het bewegen van het oor zal bij veel mensen handmatig dienen te gebeuren omdat slechts een beperkt aantal personen in staat is om hun oren daadwerkelijk te laten bewegen.

In het kraakbeen van het oor zitten geen bloedvaten of zenuwen. Op het ogenblik dat er een forse klap tegen het oor wordt gegeven, kan er een kraakbeenbloeding ontstaan. Dit klinkt wellicht wat tegenstrijdig, omdat er geen bloedvaten in het kraakbeen voorkomen, maar het kraakbeen wordt wel gevoed door bloedvaten die onderhuids aanwezig zijn en zich tussen de huid en het kraakbeen bevinden. Door een klap tegen het oor zullen deze bloedvaten en het kraakbeen dan ook schade oplopen

Oorzaken van een bloemkooloor

In principe zal een bloemkooloor het gevolg zijn van een bloeduitstorting. Een klap tegen het oor zal dan ook aan de buitenkant goed zichtbaar zijn: er zal immers een blauwe plek ontstaan.

De schade aan de binnenkant is echter niet meteen zichtbaar. Het bloed dat is gelekt en het beschadigd kraakbeen zullen op worden geruimd door het lichaam. Deskundigen denken dat juist een dergelijke opruimactie de vervorming van het oor zal veroorzaken. Na één tot twee weken zal het lichaam beginnen met de vorming van nieuw kraakbeen, en ook dan kan er een bloemkooloor ontstaan

Verder kan een bloemkooloor ontstaan als gevolg van een verkalking in het oor door de opgelopen schade. Een kraakbeenontsteking, die soms optreedt, kan ook de veroorzaker zijn van een bloemkooloor. In alle gevallen kan worden gezegd dat schade aan het kraakbeen van het oor altijd vooraf gaat aan het ontstaan van een bloemkooloor.

Maar ook door het laten plaatsen van piercings door kraakbeen in het oor kan een bloemkooloor veroorzaken. Door dergelijke piercings kan er immers een ontsteking ontstaan van het perichondritis (dit is vlies dat het kraakbeen van het oor bedekt). Daarnaast kan het kraakbeen van het oor beschadigd raken wanneer de piercing wordt geschoten. De aanmaak van nieuw kraakbeen zal dan vervolgens een bloemkooloor tot gevolg hebben. Het laten schieten van een oorbel in een oorlel zal echter nooit tot een bloemkooloor leiden omdat in de oorlel geen kraakbeen zit.

Behandelen van een bloemkooloor

Op het moment dat er sprake is van trauma aan het oor dan heeft een snelle behandeling uiteraard de voorkeur. Je dient je dus te melden bij een huisarts, de EHBO of in een ziekenhuis. Helaas zullen niet alle (huis)artsen meteen weten wat de beste behandeling is voor de opgelopen schade aan het oor en zo de kans op het ontstaan van een bloemkooloor kunnen verkleinen.

Door het getroffen oor meteen te koelen zal de pijn verlichten en de kans op een zwelling verminderen. Het oor dient ook uitgezogen te worden met behulp van een steriele naald om het gelekte bloed weg te nemen. Na een paar dagen zal het gelekte bloed immers al teveel gestold zijn om nog effectief weggezogen te kunnen worden. Een beschadigd oor met een bloeduitstorting waarmee al één tot twee weken is rondgelopen zal meestal al nieuw kraakbeen hebben gevormd. Dergelijk kraakbeen kan alleen door middel van een operatieve ingreep weggehaald kunnen worden. Een behandeling van een bloemkooloor dient op de eerste plaats dan ook gericht te zijn op het voorkomen van een blijvende misvorming.

Zodra een bloemkooloor eenmaal is gevormd, is een bloemkooloor behandeling niet meer mogelijk. Alleen door middel van plastische chirurgie kan het getroffen oor nog gereconstrueerd worden. Dit is echter een aanzienlijk zwaardere ingreep dan de behandeling die en bloemkooloor doorgaans kan voorkomen. Net zoals bij een heleboel andere aandoening geldt ook voor een bloemkooloor dat je dit beter kunt voorkomen dan genezen. Een directe behandeling van een getroffen oor is dan ook het devies.

Niets gevonden