Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kan ik Bloemkooloor voorkomen?

Olivier
4 min read

Een bloemkooloor kan blijvende schade veroorzaken aan de oorschelp. Als een bloemkooloor zich eenmaal ontwikkeld heeft dan gaat dit niet meer over. Het kan dus slim zijn om een bloemkooloor vanaf het begin af aan proberen te voorkomen. Mocht het toch gebeuren dan is het slim om binnen 24 uur maatregelen te nemen. Doe je dit niet? Dan kan je als nog een blijvende misvorming aan je oren krijgen. Dit is absoluut geen fraai gezicht vooral omdat dit vooral bij mannen ontstaat. Mannen hebben vaak kort haar waardoor de bloemkooloor duidelijk zichtbaar is. Een bloemkooloor kan je dus het beste voorkomen in plaats van genezen.

Het dragen van oorbeschermers

Je hebt het grootste risico op een bloemkooloor bij het beoefenen van vechtsport. Vooral boksers krijgen herhaaldelijk een tik tegen de oren aan. Een klap tegen het hoofd kan al snel in combinatie gebeuren met een klap tegen de oren. Een bloemkooloor ontstaat vaak door een klap met hoge snelheid tegen de oren. Bij boksen komt het dus regelmatig voor dat deze sportblessure ontstaat. De enige oplossing om een bloemkooloor te voorkomen bij het beoefenen van vechtsport is door oorbeschermers te dragen.

Een klap tegen de oren wordt zo beter opgevangen zodat een eventuele bloeduitstorting of blessure wordt voorkomen. Vooral de voorzijde van de oren kunnen het beste bedekt worden. Hier ontstaat het snelste schade door een herhaaldelijke klap op de oren. Soms kan ook een enkele klap al voldoende zijn voor een bloemkooloor.

Direct binnen 24 uur behandelen

Geen oorbeschermers gedragen en last van een gezwollen of rood oor. Gelukkig kan je direct binnen 24 uur je oor laten behandelen. Als je jou oor binnen 24 uur laat behandelen door een ervaren arts dan kan je een bloemkooloor voorkomen. Een ervaren arts zal met een naald in de bloeduitstorting tussen je kraakbeen in gaan. Het bloed wordt doormiddel van een naald uitgezogen zodat de zwelling afneemt en het kraakbeen de tijd heeft om te herstellen. Hierdoor wordt het kraakbeen niet door het eigen lichaam opgeruimd.

Binnen twee weken zal je oor volledig herstellen. Wel heb je tijdens deze twee weken nog wel een verhoogt risico op een bloemkooloor. Het gebroken of beschadigde kraakbeen kan namelijk ineens weer gaan bloeien. Door dit bloedverlies loop je weer opnieuw een risico op een bloemkooloor. Het is belangrijk om je oren iedere dag in de gaten te houden en te letten op eventuele nieuwe bloedingen. Je ziet dit direct doordat je oor weer pijn gaat doen en vol zit met blauwe plekken en eventuele zwellingen.

Heb je bloed uit je oor komen, dan is het niet meteen een bloemkooloor, maar raadpleeg je beter ook meteen een arts.

Bloemkooloor voorkomen met ijs

Een bloemkooloor kan ook voorkomen worden door direct in te grijpen met ijs. Direct na de klap is het belangrijk om de zwelling te laten slinken en afnemen met een zak ijs. Een zak ijs kan ervoor zorgen dat de zwelling afneemt en de kans op een bloeduitstorting aanzienlijk verminderen. Uiteraard kan deze later als nog ontstaan. Het is belangrijk om de komende 24 uur de oren goed in de gaten te houden. Je weet zo zeker dat er geen zwelling in de oren ontstaat en dat je geen bezoek aan de dokter hoeft te brengen. Na deze 24 uur is het nog steeds noodzakelijk om je oren minimaal twee weken lang in de gaten te houden op eventuele bloeduitstortingen en zwellingen.

Tips voor het voorkomen van een bloemkooloor

  • Behandel je oor direct na de klap met ijs.
  • Hou je oor 24 uur lang in de gaten op de symptomen van een bloemkooloor.
  • Bij de symptomen direct binnen 24 uur een arts bezoeken.
  • Laat een arts altijd het bloed verwijderen met een naald.
  • Draag voortaan altijd oorbeschermers tijdens het beoefenen van vechtsporten.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…