Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De behandeling van Bloemkooloor

Olivier
4 min read

Als een bloemkooloor eenmaal ontwikkeld is dan is een behandeling vrijwel onmogelijk. Een bloemkooloor is dan ook bijna altijd preventief te behandelen. Na een klap op de oren dient de behandeling binnen 24 uur te starten? Start je later dan 24 uur? Dan is de bloeduitstorting tussen de kraakbeen al gestold en niet meer te behandelen. Het is nu alleen afwachten hoe de bloemkooloor verder ontwikkeld. De behandeling bij een sportblessure als de bloemkooloor is dus heel belangrijk. Het is vooral belangrijk dat de behandeling direct begint en er niet te lang gewacht wordt met de behandeling. Alleen zo kan je een uiteindelijke bloemkooloor voorkomen. 

Direct koelen na de klap

De eerste stap van het behandelen van een bloemkooloor is koeling. De koeling van het oor is het allerbelangrijkste om zo te voorkomen dat de schade toeneemt. Dankzij koeling neemt tevens ook de pijn en zwelling af. Soms kan een bloemkooloor helemaal voorkomen worden met enkel en alleen koeling. Toch wordt het afgeraden om hierop te rekenen. Bezoek altijd binnen 24 uur een arts voor een verdere behandeling. Dit dient echt binnen 24 uur geregeld te worden.

Doe je dit niet? Dan is een bloemkooloor vaak een feit. De stolling is al toegetreden en een arts kan hier helemaal niets aan veranderen. Behalve hopen dat het lichaam geen infectie of bloemkooloor ontwikkeld. Het is daarbij verstandig om voorlopig niet meer te gaan sporten en eventueel oorbeschermers te dragen. Met oorbeschermers kan je een bloemkooloor voorkomen. Komt er bloed uit het oor, dan contacteer je best meteen eena rts.

De behandeling van een bloemkooloor door een arts

Binnen 24 uur kan een arts proberen een bloemkooloor te voorkomen. Dit doet een arts door een naald aan te brengen op de plek van de bloeduitstorting. Met de naald wordt het bloed uit de bloeduitstorting gezogen. Hierdoor kan het kraakbeen gewoon herstellen zonder misvormingen. Twee weken lang loop je nog het risico op een nieuwe bloeduitstorting. Bij iedere bloeduitstorting is een bezoekje aan de arts noodzakelijk. Eventueel kan dit bij de eerste hulp als je eigen arts niet aanwezig is zoals in het weekend. Het is belangrijk om niet te denken het gaat wel over want anders krijg je last van blijvende schade.

Stappen voor een 24-uurs behandeling

  • Koelen van de oren
  • Bezoek brengen aan een arts binnen 24 uur
  • Met een naald het bloed laten weghalen
  • Twee weken lang je oren controleren op nieuwe bloedingen

Cosmetische correctie bloemkooloor

Als je te laat bent geweest dan hoeft het nog niet altijd onherstelbaar te zijn. Je kan eventueel een cosmetische correctie overwegen bij een plastisch chirurg. Hierbij wordt vaak een huidtransplantatie toegepast om je oor te herstellen in de oude staat. Een doorverwijzing naar een plastisch chirurg is hiervoor noodzakelijk. De cosmetische correctie is vaak erg zwaar omdat het complete oor gereconstrueerd moet worden. Het is dus slimmer om een bloemkooloor te voorkomen of binnen 24 uur een behandeling te ondergaan. Door een tijdige behandeling te starten heb je geen last meer van klachten als een misvormde bloemkooloor. 

Behandelen of niet behandelen?

Bij een bloemkooloor wordt vaak de vraag gesteld of het slim is om een oor wel of niet te behandelen. We hebben het hierbij natuurlijk wel over een cosmetische correctie en niet de behandeling door de huisarts. Vaak wordt in de topsport gedacht dat een bloemkooloor een soort van beloning is voor het harde werken. Het laat zien dat je jezelf hebt ingezet voor de sport en daar hoort nu eenmaal een bloemkooloor bij. Andere vinden het absoluut geen gezicht en willen graag toch de behandeling ondanks de eventuele kosten. Het is geen simpele ingreep en de keuze voor een behandeling ligt natuurlijk helemaal bij jezelf.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…