Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen van Bloemkooloor die het meest Voorkomen

Olivier
4 min read

Een bloemkooloor is niet zomaar een probleempje dat je even kan oplossen. Het is belangrijk om bij de eerste symptomen van een bloemkooloor direct in te grijpen. Doe je dit niet? Dan is de kans groot dat je blijvende schade aan je oren ondervind. Dit is verder niet pijnlijk, maar de uitstraling van een bloemkooloor is niet bepaalt mooi. De sportblessure komt vooral bij mannen voor en mannen hebben tenslotte vaak kort haar. Door hun korte haren vallen de bloemkooloren extra op.

Schakel dus altijd binnen 24 uur een arts in als de symptomen van een bloemkooloor aantreden. Het is belangrijk om binnen 24 uur in te grijpen om zo blijvende schade te voorkomen. Ga je later dan 24 uur naar de dokter? Dan is de kans groot dat je een bloemkooloor ontwikkeld. Kan je niet bij de huisarts terecht? Ga dan naar de EHBO om je te laten behandelen. Het is belangrijk dat de behandeling snel en door een arts gebeurd. Ga dus niet zelf proberen een bloemkooloor te behandelen. Bij fouten kan het namelijk gebeuren dat je een nog grotere schade aanricht.

Blauwe plekken

Blauwe plekken is één van de eerste symptomen dat je te maken hebt met een beginnende bloemkooloor. Direct na de eerste grote klap tegen je oor voel je een enorme pijnscheut. Vrijwel direct begint je oor blauwe plekken te vormen. Het gaat hier om een bloeduitstorting die van binnenuit naar buiten probeert te komen. Doordat de huid er nog tussen zit zal dit niet gaan gebeuren. Al snel kleurt de oor blauw en zwelt deze op. Het is absoluut één van de meest voorkomende symptomen van een bloemkooloor.

Zorg dat je zeker bent dat er geen bloed uit het oor komt. Anders raadpleeg je best een arts.

Pijn

Eén van de symptomen van een bloemkooloor is pijn. Direct na een klap op je oren is het natuurlijk normaal dat je pijn ervaart. Alleen bij een bloemkooloor blijft een hevige pijn aanhouden. Dit komt vooral door de zwelling en het breken van het kraakbeen. Iedere aanraking aan het oor is dan ook extreem pijnlijk. De pijn kan eventueel verminderd worden door ijs op het oor te leggen. Het is belangrijk om direct een arts in te schakelen. Door de bloeduitstorting te stelpen kan de pijn afnemen en blijft er geen schade achter in de vorm van een bloemkooloor.

Warm

De oorschelp voelt naast pijnlijk ook zeer warm aan. Het lijkt hierdoor heel even als of er een soort ontsteking in het oor ontstaat. Dit heeft alles te maken met de extreme doorbloeding in het oor. Hierdoor gaat het oor gloeien en wordt deze extra warm. De warmte zorgt ook tevens voor de verdikking en zwelling. Dit is de reden dat de warme oren het beste direct gekoeld kunnen worden.

Misvorming van het oor

Het is belangrijk dat met deze symptomen binnen 24 uur een bezoek gebracht wordt aan de dokter. Als je dit niet doet dan kan je last krijgen van een misvorming aan het oor. Eventueel kan je een bezoek brengen aan de EHBO in het ziekenhuis als je huisarts niet aanwezig is. Je kan het probleem ook voorleggen aan de noodhulp bij de dokterspraktijk. Als je niet binnen 24 uur ingrijpt dan kan het kraakbeen al gaan afsterven. Hierdoor ontstaat een misvorming aan het oor dat niet meer te veranderen is. Dit wordt ook wel de beroemde bloemkooloor genoemd. Doordat de misvorming iets weg heeft van een bloemkool. Helaas is hier niets meer aan te doen als er niet binnen 24 uur na de klap is ingegrepen door een professionele dokter.

Meest voorkomende symptomen bloemkooloor

  • Directe pijn aan de oorschelp door de klap aan de oren
  • Warme oren
  • Verdikking in de oren
  • Zwelling
  • Blauwe oorschelp of meerdere blauwe plekken
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…