It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Bloemkooloor – Een veel voorkomende Sportblessure

Een bloemkooloor is een sportblessure die vaak voorkomt bij sporters die regelmatig klappen krijgen tegen de oren. Je komt de blessure dan ook vooral tegen bij rugby of vechtsporten. Door de harde klappen die de sporters te voorduren krijgen ontstaat er een bloeding in het kraakbeen. Het kraakbeen raakt hierdoor beschadigd en krijgt hierdoor een soort bol uiterlijk. Het oor heeft door het beschadigde kraakbeen wat weg van een bloemkool. Dit is de reden dat de sportblessure een bloemkooloor genoemd wordt. In de volksmond wordt de sportblessure ook wel een boksers oor genoemd omdat de blessure vooral binnen de vechtsport ontstaat. Het is door de blessure mogelijk dat het lichaam op ten duur het beschadigde kraakbeen opruimt. Hierdoor is er geen kraakbeen meer te vinden in het lichaam.

Het ontstaan van een bloemkooloor

Een harde klap tegen het oor zorgt ervoor dat er een bloemkooloor ontstaat. Door de klap ontstaat er van binnen een bloeduitstorting. Aan de buitenkant wordt hierdoor een blauwe plek op het oor zichtbaar. Van binnen is het kraakbeen beschadigd en lekt hieruit bloed wat de bloeduitstorting veroorzaakt. Het lichaam ruimt vervolgens het beschadigde kraakbeen op zodat er geen kraakbeen meer is. Gelukkig maakt ons lichaam zelf nieuw kraakbeen aan. Dat duurt ongeveer één tot twee weken. Alleen door de gevolgen van de beschadiging krijgt het kraakbeen een hele rare vorm. Hierdoor ontstaat de specifieke vorm van een bloemkooloor.

Symptomen bloemkooloor

De symptomen van een bloemkooloor zijn belangrijk om vooraf te herkennen. Een behandeling is namelijk binnen 24 uur noodzakelijk om problemen als een bloemkooloor te voorkomen. Als je tijdig ingrijpt dan zal er geen misvormingen ontstaan aan de oren.

  • Blauwe pijnlijke plekken op de oren
  • De oren zijn gezwollen en voelen warm aan
  • De oorschelp doet pijn

Behandelen van de bloemkooloor

Een behandeling van de bloemkooloor is belangrijk om geen blijvende schade op te lopen. Als een bloemkooloor eenmaal ontstaat dan is er niets meer aan te doen. Het is belangrijk om binnen 24 uur actie te ondernemen. Dit dient te gebeuren bij een huisarts of EHBO. Probeer hier uit te leggen wat er gebeurd is en dat je bang bent voor een bloemkooloor. De meeste artsen zijn niet bekend met een bloemkooloor. Hierdoor weten ze niet direct welke aanpak ze moeten gebruiken om dit te voorkomen. Voor je naar een arts gaat is het belangrijk om zelf eerst de oor goed te koelen. Zo voorkom je dat het proces sneller in gang wordt gezet en wordt de zwelling verminderd. Een arts dient vervolgens binnen 24 uur de bloeduitstorting uit te zuigen met een steriele naald.

Let op: ga dit niet zelf doen, maar laat een arts je behandelen aan de zwelling. Het kan gebeuren dat de zwelling of bloeduitstorting binnen een aantal dagen weer terug komt. In zo’n situatie dien je weer binnen 24 uur naar de huisarts om de zwelling opnieuw te laten uitzuigen. Om dit te voorkomen kan er het beste een drukverband worden aangelegd om zo de kans op een zwelling te verminderen.

Bloemkooloor en sporten

Als je last krijgt van een sportblessure als een bloemkooloor dan wil je gewoon weer snel aan de slag. Toch is het belangrijk om minimaal één week niet te gaan sporten. Daarna wordt het aangeraden om de oren extra bescherming te geven tijdens het sporten. Maak gebruik van een speciale beschermkap oftewel waterpolokap. Dit dien je minimaal nog een paar weken te dragen tijdens het sporten om zo het risico op een bloemkooloor te verkleinen. Als je dat niet doet dan is de kans groot dat er opnieuw een zwelling optreed en je weer met spoed naar de dokter moet gaan.