Obstipatie is een ontzettend vervelend probleem, waar ongeveer 1 op de 3 mensen last van heeft. Bij obstipatie is je stoelgang vertraagd. Je darmen werken dan erg traag, waardoor de ontlasting erg lang in de darmen blijft zitten. Vaak moet je dan minder dan 2 keer per week naar de wc.
Obstipatie is overigens hetzelfde als constipatie.
Obstipatie is niet alleen een vervelend, maar ook pijnlijk probleem. Doordat de ontlasting lang in de darmen blijft zitten, onttrekt deze vocht. Hierdoor wordt het hard en is het erg lastig om deze ontlasting kwijt te raken.
De klachten bij Obstipatie
Obstipatie gaat vaak gepaard met de volgende klachten:
- Weinig ontlasting
- Harde ontlasting
- Maagpijn
- Winderigheid
- Hard moeten persen bij de uitscheiding
- Opgeblazen gevoel
Het is dan ook erg vervelend en heeft veel invloed op je humeur. Je kunt je er niet lekker door voelen, hebt een opgeblazen gevoel, buikpijn en je slaapt er slechter door.
Een vertraagde stoelgang
Een vertraagde stoelgang is de oorzaak van obstipatie. Normaal neemt de dikke darm water terug uit de ontlasting voor in het lichaam. Als je last hebt van een vertraagde stoelgang wordt er teveel water uit de ontlasting teruggenomen. De ontlasting wordt dan hard en droog. Er zijn verschillende redenen te noemen waarom de stoelgang zo traag werkt, zoals:
- Medicijngebruik
- Diabetes
- Een inactieve schildklier
- De ziekte van Parkinson
- Hypercalciëmie
- Te weinig lichaamsbeweging
- Onvoldoende water drinken, waardoor er uitdroging is ontstaan
- Een slechte bloedtoevoer naar de dikke darm
- Een vezeltekort
- Zenuwbeschadigingen
- Een trage spijsvertering
- Een spastisch bekkenbodemsyndroom
- Een afsluiting van de dikke darm
- Psychische klachten
- Veroudering
Obstipatie kan dus ook de oorzaak zijn van medicijngebruik. Zo veroorzaken ijzertabletten, antidepressiva en medicijnen voor de spijsvertering of epilepsie vaak problemen.
Aambeien
Naast de bovengenoemde oorzaken, kunnen aambeien ook obstipatieklachten veroorzaken. Hierdoor kun je niet goed naar de wc. Ga in ieder geval naar de huisarts als de aambeien echt problemen veroorzaken.
Obstipatie verhelpen
Obstipatie is gelukkig geen ziekte en kan meestal verholpen worden. Het is een bekend probleem dat veelvuldig voorkomt. Ieder mens heeft er wel eens mee te maken. Vrouwen hebben er vaker last van dan mannen. Dit kan komen door hormonale veranderingen door de overgang, een zwangerschap of een aankomende menstruatie. Meestal is constipatie een kortdurend en ongevaarlijk probleem. Als het te lang duurt en het veel pijn veroorzaakt, dan is het een advies om naar de huisarts te gaan. Obstipatie kan namelijk ook een symptoom zijn van een onderliggende ziekte.
Bij veel mensen is constipatie echter een gevolg van een ongezonde leefwijze. Door meer te bewegen en gezond te eten, kan het probleem dus makkelijk verholpen worden.
A. Meer drinken
Als je lichaam te weinig vocht binnenkrijgt, leidt dit ook weer tot verstopping. Zorg er dan ook voor dat je minsten anderhalf tot twee liter water per dag binnenkrijgt.
B. Vezelrijke voeding eten
Eet voldoende vezelrijke producten en zorg ook voor voldoende variatie in je eetpatroon. Je lichaam heeft vezels nodig om de ontlasting te vormen. Deze absorberen het water en houden de ontlasting zacht. Zorg ervoor dat je elke dag minstens vijf porties groenten en fruit en vezels binnenkrijgt. Een gezond lichaam heeft dagelijks 18 tot 30 gram vezels nodig. Eventueel kun je de hoeveelheid wat verhogen. Hiermee geef je je spijsvertering weer een ‘boost’. Eet voldoende groente en fruit, bruin brood, volkoren rijst, cornflakes, peulen en andere vezelrijke voedingsproducten. Verder zijn fruit en versgeperste vruchtensappen met sorbitol, zoals pruimen en abrikozen ook een aanrader.
Om je stoelgang wat op gang te helpen, is het een tip om elke dag 2 tot 4 eetlepels zemelen in je voeding te verwerken. Dit kan je bijvoorbeeld door de yoghurt, soep of puree strooien.
C. Ga naar het toilet als je aandrang voelt
Houd je ontlasting niet op, want dit kan leiden tot uitdroging van de ontlasting. Ga dus naar de wc als je aandrang voelt. Neem ook voldoende de tijd om naar het toilet te gaan. Streef ernaar om elke ochtend, na ongeveer een half uur na je ontbijt, naar het toilet te gaan.
D. Eet op regelmatige tijden
Eet op regelmatige tijden en sla het ontbijt nooit over. Dit is de belangrijkste maaltijd van de dag. Hiermee word je spijsverteringssysteem op gang gebracht. Eet iedere ochtend een vezelrijk ontbijt, zoals havermoutpap.
E. Voldoende bewegen
Beweeg elke dag minimaal dertig minuten. Dit stimuleert de kneedbewegingen van de darm, waardoor je stoelgang weer beter en regelmatiger verloopt.
F. Vermijd stress
Probeer stress te vermijden en zorg voor voldoende ontspanning. Stress, spanningen en veranderingen in je dagelijkse routine hebben invloed op je stoelgang. Dit kan leiden tot obstipatie.
G. Laxeermiddelen gebruiken
Helpen de bovenstaande maatregelen niet? Dan kun je ook vragen of de huisarts je een laxeermiddel voorschrijft, zoals Lactulose of macrogol. Deze middelen prikkelen de stoelgang en zorgen ervoor dat de ontlasting zachter wordt.