It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Ouderdomsjeuk

Ouderdomsjeuk is een vervelende complicatie van een stoornis in de stofwisseling. Zo wordt ouderdomsjeuk veroorzaakt door een overmatige hoeveelheid van bepaalde antistoffen van de stofwisseling. Daarnaast kan ouderdomsjeuk ook veroorzaakt worden door een verlies van de vettigheid van de huid, waardoor de huid droog, schilferig en gebarsten wordt en bovendien kan gaan jeuken.

De symptomen van ouderdomsjeuk

Als je ouderdomsjeuk hebt, heb je te maken met aanhoudende jeuk, die voornamelijk voorkomt ter hoogte van de romp, bij de ledematen en op de rug. De jeuk blijft bijna continu bestaan, maar kan soms erger worden of juist verminderen. Daarnaast zie je niets aan de huid waar je de jeuk voelt, behalve de krassen van het krabben om de jeuk te verminderen.

Is ouderdomsjeuk gevaarlijk?

Ouderdomsjeuk is een echt kwaaltje. Dit betekent dat de aandoening niet gevaarlijk of ernstig te noemen is, maar dat het wel erg vervelend kan zijn als je kampt met ouderdomsjeuk. Zo heb je bij ouderdomsjeuk te maken met een aanhoudend jeukgevoel, dat maar niet over wil gaan en soms ineens erger wordt of juist zakt.

De behandeling tegen ouderdomsjeuk

Voor ouderdomsjeuk behandeld kan worden, dient er eerst vastgesteld te worden dat het daadwerkelijk om ouderdomsjeuk gaat. Dit wordt aangetoond door middel van verschillende onderzoeken, waaruit moet blijken dat het om ouderdomsjeuk gaat en niet om jeuk door diabetes, een nierziekte of een leverziekte. Als blijkt dat het daadwerkelijk om ouderdomsjeuk gaat, kan men met de behandeling starten. Hoe deze behandeling eruit komt te zien, is afhankelijk per patiënt. Wel is het belangrijk om te vermelden dat de behandeling van ouderdomsjeuk een ingewikkelde behandeling is, omdat het gaat om een typisch ouderdomskwaaltje.

De behandeling van ouderdomsjeuk bestaat voornamelijk uit het voorschrijven en gebruiken van hydraterende crème of melk, in combinatie met een verzachtende en/of rustgevende lotion. Daarnaast is het belangrijk om voldoende rust te nemen, zodat de huid zich kan herstellen en de jeuk minder wordt.

Wat kan ik zelf doen tegen ouderdomsjeuk?

Naast een behandeling tegen ouderdomsjeuk, zijn er ook enkele zaken die je zelf kan doen om de ouderdomsjeuk te verminderen. Wat deze zaken precies zijn, lees je in onderstaande tips.

Tip 1: ga niet vaak in bad en ga, als je wel in bad gaat, niet te lang in bad. Lange, warme baden kunnen de huid namelijk nog verder uitdrogen, waardoor de ouderdomsjeuk erger kan worden. Het nemen van een bad kan dus wel, maar het is beter om een lauwwarm bad te nemen of maar kort in bad te gaan. Douchen in plaats van het nemen van een bad is nog beter voor de huid.

Tip 2: vermijd irriterende zeep, deodorants en pepmiddelen, zoals koffie, thee, alcohol en kruiden. Deze middelen kunnen de huid namelijk nog meer irriteren, waardoor de huid nog meer kan jeuken.

Tip 3: gebruik vitamine B, want het gebruik van vitamine B is nuttig gebleken op het verminderen van de klachten van ouderdomsjeuk. Je kunt vitamine B slikken in de vorm van vitaminetabletten of je kunt vitamine B binnenkrijgen door voedingsmiddelen met vitamine B te nuttigen.

Tip 4: drink voldoende water, zodat de huid niet uitdroogt. Op deze manier zal de jeuk ook iets verminderen.

Nothing found