Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Overdosis drugs, medicijnen of alcohol

De term overdosis betekent letterlijk een te hoge dosis. Zo is een overdosis drugs een te hoge dosis drugs, is een overdosis medicijnen een te hoge dosis van medicijnen en is een overdosis alcohol een te hoge dosis alcohol. We spreken van een overdosis als het drug-, medicijn- of alcoholgebruik op korte termijn leidt tot ernstige lichamelijke problemen, zoals een ademhalingsstilstand, een hartstilstand, coma en zelfs dood.

De oorzaak van een overdosis drugs, medicijnen of alcohol

Een overdosis drugs, medicijnen en alcohol wordt bijna altijd veroorzaakt door het nemen van een te grote hoeveelheid drugs, medicijnen of alcohol in één keer. Ook kan er sprake zijn van een verkeerd gebruik van verschillende soorten drugs, medicijnen en alcohol door elkaar, waardoor er ernstige lichamelijke reacties optreden.

Daarnaast kan een overdosis ook gemakkelijker optreden als iemand lang niets heeft gebruikt (geen drugs, medicijnen of alcohol) en plotseling weer begint met het gebruiken van drugs, het slikken van medicijnen en het drinken van alcohol.

Omdat men een tijdje niets heeft genomen of gedronken, kan men gevoeliger zijn voor een overdosis en dus sneller te maken krijgen met de lichamelijke verschijnselen van een overdosis. Welke verschijnselen dit zijn, lees je in onderstaande tekst.

Symptomen van een overdosis drugs

Een overdosis drugs veroorzaakt een drugsintoxicatie. Dit is vergiftiging van het lichaam door het innemen van te veel drugs. Een drugsintoxicatie kan herkend worden aan de volgende symptomen: hoofdpijn, braken en misselijkheid, kortademigheid, duizeligheid, buikpijn, het knarsen van de tanden, flauwte, hyperventilatie, epilepsie, bewusteloosheid, een hoge lichaamstemperatuur en uitputting

Ga je nog verder met het nemen van drugs bij deze symptomen, dan kan er een overdosis ontstaan. Een overdosis door drugs herken je aan de volgende symptomen:

Uiteindelijk kan men ook overlijden aan de overdosis drugs.

Symptomen van een overdosis medicijnen

Door een overdosis aan medicijnen, ontstaat een medicijnvergiftiging. Een medicijnvergifiting kan herkend worden aan de volgende symptomen: verliezen van het bewustzijn, ademhalingsstoornissen, een abnormale polsslag (snel, traag, onregelmatig), wijde of nauwe pupillen, een bleke, klamme huid, braken, buikkrampen, stuipen, een dalende lichaamstemperatuur, een hersenbloeding, een hartaanval en een hartstilstand.

Symptomen van een overdosis alcohol

Als je een overdosis aan alcohol hebt gedronken, krijg je te maken met alcholvergiftiging. Alcoholvergifiting kan het best herkend worden aan de volgende symptomen: geestelijke verwarring, moeilijk wakker te maken, verdoving, bewustzijnverlies, coma, stuiptrekkingen, braken, een langzame of onregelmatige ademhaling, een bleke huid, een koude huid, een klamme huid, een blauwe huid, een sterke alcoholgeur uit de mond en een lage lichaamstemperatuur.

Wat te doen bij overdosis drugs, medicijnen of alcohol?

Als iemand in je omgeving een overdosis drugs, medicijnen of alcohol heeft en enkele van bovenstaande symptomen vertoont, is het erg belangrijk om direct de ambulance te bellen en de betreffende persoon af te voeren naar het ziekenhuis. Doe je dit niet of niet snel genoeg, dan kunnen er ernstige complicaties optreden, zoals hersenbeschadiging en zelfs de dood.

Ook als je twijfelt of er sprake is van een overdosis, is het bellen van een ambulance altijd de beste keuze. In dit geval weet je in ieder geval zeker dat als er sprake is van een overdosis, de persoon met de overdosis goed geholpen wordt.

Niets gevonden