Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Ziekte van Hashimoto

De ziekte van Hashimoto is een afwijking aan de schildklier die behoort tot een auto-immuunziekte. Hierbij richt ons eigen afweersysteem zich tegen de schildklier. Door deze aanval op de schildklier werkt de schildklier soms niet meer of wordt er geen schildklierhormoon meer aangemaakt. De ziekte wordt vaker ontdekt bij vrouwen dan bij mannen en de diagnose wordt meestal gesteld tussen de 30 en 50 jaar oud. Soms zijn er nog meer hormonale aandoeningen te vinden bij de patiënt en is de ziekte van Hashimoto niet de enige aandoening. Overigens is bij de ontdekking vaak pas bij 20% de ziekte zo ver dat de schildklier bijna niet meer werkt. Bij ongeveer 80% werkt de schildklier op het moment dat de ziekte ontdekt wordt nog redelijk normaal.

Oorzaak ziekte van Hashimoto

Bij de ziekte van Hashimoto worden de schildkliercellen door je eigen lichaam aangevallen. Hierdoor ontstaat er een soort chronische ontsteking in de schildklier. Doordat de schildklier langzaam aan vernietigd wordt door je eigen immuunsysteem gaat je schildklier geleidelijk aan steeds langzamer werken. Dit proces verloopt relatief langzaam, waardoor het soms wel jaren duurt voor je echt klachten krijgt. Geleidelijk aan zullen de klachten steeds meer toenemen. Het is niet duidelijk waarom het auto-immuunsysteem ineens de schildklier aanvalt. Het is wel bekend dat er waarschijnlijk een erfelijke aanleg bestaat waardoor de ziekte ontstaat. De ziekte van Hashimoto komt namelijk vaker voor in bepaalde families.

Symptomen ziekte van Hashimoto

 • Last van haaruitval.
 • Je hebt sneller last van vermoeidheid.
 • Je huid voelt dikker en droger aan.
 • De stoelgang is vertraagd waardoor er regelmatig verstopping plaats vindt.
 • Je gehoor neemt vaak af door de ziekte van Hashimoto.
 • Last van gewichtstoename.
 • Je krijgt pijn en kramp in je spieren.
 • In je handen en vingers ontstaan tintelingen.
 • Je hebt sneller last van de kou.
 • Soms last van psychische stoornissen.
 • De toon van je stem wordt lager.
 • Pijn en krampen in de benen.
 • Soms is er ook een duidelijk vergrote schildklier aanwezig.
 • Je hebt het gevoel dat er iets in je keel in de weg zit door de vergrote schildklier.

Behandeling ziekte van Hashimoto

Vaak duurt het even voordat de diagnose van de ziekte van Hashimoto gesteld wordt. De ziekte tast heel langzaam de schildklier aan waardoor het een lange tijd duurt voordat je last krijgt van klachten. Vaak wordt er een bloedonderzoek gedaan om de aandoening vast te stellen na het aanhoren van de symptomen en een lichamelijk onderzoek waar vaak de vergrote schildklier vastgesteld wordt.

De behandelwijze van de ziekte van Hashimoto is relatief eenvoudig. Er worden namelijk speciale pillen voorgeschreven waarmee de schildklierhormonen worden aangemaakt. Vroeger werden er T3 en T4 samen voorgeschreven, maar uit onderzoek is gebleken dat vooral T4 nuttig is en zal vooral deze worden voorgeschreven. De medicijnen worden op een lege maag voor het ontbijt ingenomen om je lichaam iedere dag voldoende hormonen te geven. Je zal merken dat de klachten die waren ontstaan door de langzame schildklier zullen verdwijnen. Vervolgens wordt eenmaal per jaar de functie van de schildklier gecontroleerd en wordt er gekeken of er meer hormonen nodig zijn of dat deze voldoende zijn.

Het is over het algemeen bekend dat producten waar jodium inzit de ziekte van Hashimoto kan verergeren. Dit is wel afhankelijk van de gevoeligheid van je eigen lichaam. Vaak wordt het dan ook geadviseerd om naast de behandeling met medicijnen de hoeveelheid jodium in je voeding te verminderen. Doordat in heel veel producten jodium verwerkt zit is het slim om een afspraak te maken met een diëtist om te kijken welke producten geen jodium bevatten. Een keertje uit eten in een restaurant waar jodium in producten zit zal geen problemen veroorzaken, maar thuis kan jodium het beste gemeden worden.

Niets gevonden