Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloed onder de nagel

Bloed onder de nagel wordt vaak door dokters een subunguaal hematoom genoemd. Dit is een ophoping van bloed onder de nagel. Dit gebeurd vaak door een klap op de vinger of bij het klemzitten van de vinger. Tijdens het sporten kan er van alles gebeuren waardoor deze blessure kan ontstaan. Zo kan je bijvoorbeeld een klap van een hockeystick tegen je vinger krijgen. Of een voetbal tegen je hand. Het zijn slechts voorbeelden van het ontstaan van deze sportblessure. In principe is het geen gevaarlijke sportblessure, maar kan het wel pijnlijk aanvoelen.

Symptomen van bloed onder de nagel

  • Onder de nagel ontstaat een blauwe tot zwarte plek
  • Heel soms ontstaat de plek onder de complete nagel
  • De eerste uren is de pijn het heftigste
  • De pijn neemt toe doordat het bloed gaat drukken tegen het nagelbed
  • De nagel verkleurd en kan soms zwart worden
  • De pijn wordt pas na enkele dagen minder
  • Soms laat de nagel na een aantal weken los deze wordt vervangen door een nieuwe nagel
  • In sommige gevallen groeit de bloeduitstorting er geleidelijk uit

Naar de huisarts met een grote bloeduitstorting

Een kleine bloeduitstorting kan pijnlijk zijn, maar zorgt er niet direct voor dat je naar de huisarts moet gaan. Als je last krijgt van een grote bloeduitstorting dan is het een ander verhaal. De druk kan zo groot zijn dat de pijn niet te houden is. Een dokter kan dan een kleine opening maken in de nagel om zo de druk te verminderen. Doordat de bloeduitstorting zo groot is zal de nagel waarschijnlijk afsterven. Binnen enkele weken wordt de nagel vanzelf weer vervangen door een nieuwe nagel.

Zelf bloed onder de nagel behandelen

Je hoeft lang niet altijd naar de huisarts te gaan met bloed onder de nagel. Het maken van een gaatje in de nagel kan je namelijk ook zelf doen om zo de druk te verminderen. Het is belangrijk dat je opzoek gaat naar een scherp voorwerp. Vaak wordt er gekozen voor een paperclip die omgebogen wordt zodat er een scherpe punt ontstaat. Deze punt wordt in een glasvlam gehouden tot de punt roodgloeiend is. Het enige dat je nu nog hoeft te doen is de punt van de paperclip tegen de nagel aan te houden.

Het is belangrijk dat je dit wel op een plek doet waar de bloeduitstorting is. De punt van de paperclip brandt nu als het ware door de nagel heen. Je hoeft hiervoor geen druk uit te oefenen, maar de punt er gewoon tegen aan te houden. Het klinkt allemaal enger dan het is want in de praktijk voel je er helemaal niets van. Als je door de nagel heen bent dan zal het bloed door het gaatje heen stromen. De druk neemt zo af, waardoor de pijn al snel een stuk minder wordt. Het is wel belangrijk dat je niet te diep gaat want dan kan je het nagelbed beschadigen. Dit is overigens niet gevaarlijk, maar wel zeer pijnlijk.

Bloed onder de nagel voorkomen

Als sporter is het soms lastig om bloed onder de nagel te voorkomen. Een ongelukje zit tenslotte in een klein hoekje. Toch kan je proberen om als eerste een goed paar schoenen te dragen. Schoenen kunnen je tenen beschermen en zo een eventuele bloeduitstorting voorkomen. Bijvoorbeeld door een trap op de tenen tijdens het spelen van voetbal. Voor de rest is het vooral een kwestie van veel geluk hebben tijdens het sporten. Een ongelukje als bloed onder de nagel kan je namelijk lang niet altijd voorkomen. Probeer wel eventueel zelf de nagel te behandelen om zo minder lang met de sportblessure rond te lopen.