Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De behandeling van bloed onder de nagel

Olivier
4 min read

Bloed onder de nagel geeft het lichaam vooral veel pijn. In eerste instantie doet de klap zeer, maar deze pijn lijkt al snel weg te trekken. Alleen binnen een paar uur onstaat er een kleine of grote bloeduitstorting onder de nagel. De bloeduitstorting zorgt al snel voor een ondragelijke pijn. De druk die het bloed uitoefent op de nagel en/of nagelriem is vooral erg pijnlijk. Het enige wat je nu nog wilt is van deze pijn afkomen. Met een speciale behandeling kan je bloed onder de nagel weghalen en de pijn laten afnemen.

Het kan ook zo zijn dat je een zeer kleine bloeduitstorting onder de nagel hebt. Bij een kleine bloeduitstorting ervaar je vaak geen pijn. Een behandeling is dan eigenlijk niet noodzakelijk. Mocht de pijn niet uit te houden zijn dan kan je wel overwegen om de nagel te behandelen. Het is hierbij belangrijk om de druk te verlichten zodat je minder pijn ervaart.

Direct koelen na een stoot of tik tegen de nagel

Bloed onder de nagel is eigenlijk een kleine of grote bloeduitstorting. Een bloeduitstorting of blauwe plek kan je voorkomen door direct na de impact je nagel te behandelen. Hierbij is het koelen van de nagel waar het om gaat het allerbelangrijkste. Het koelen van de nagel kan je bij een kraan doen. Je kan het beste koud stromend water op de nagel laten vallen. Het koude water zorgt ervoor dat de zwelling minder groot wordt en dus de kans op bloed onder de nagel kleiner wordt.

Naast het stoppen van de zwelling zal het koude stromende water ervoor zorgen dat de bloedtoevoer naar de vinger wordt afgeremd. Hierdoor kan er minder bloed onder de nagel komen wat uiteindelijk weer uit zal maken in de pijn en druk die je ervaart door de klap.

De druk weghalen onder de nagel

De druk van het bloed dat geen kant op kan is voor de meeste patiënten de veroorzaker van de meeste pijn. Door de druk weg te halen zal de pijn een heel stuk afnemen. Het weghalen van de druk kan je bij een huisarts laten doen, maar je kan dit het beste zelf doen. Het weghalen van de druk dient te gebeuren als het bloed nog niet gestold is. Dit duurt ongeveer driekwartier afhankelijk van het formaat van de bloeduitstorting. Een dergelijke aanpak dient dus binnen driekwartier te gebeuren.

Voor deze aanpak heb je een paperclip nodig die je uit elkaar buigt zodat je een punt krijgt. Deze punt hou je in een gasvlam net zo lang tot de punt roodgloeiend is. Druk nu de punt zachtjes tegen de plek waar het bloed zit.

Dit is duidelijk zichtbaar door de rode plek onder de nagel. De punt brand nu als het ware door de nagel heen. Het is belangrijk om dit heel voorzichtig te doen en geen druk uit te oefenen. Er is namelijk een risico dat je het nagelbed raakt. Bij het raken van het nagelbed zal er veel pijn ontstaan en dit is niet nodig als je het voorzichtig aanpakt. Nu je door de nagel heen bent zal het bloed eruit stromen. Je bent zo eindelijk verlost van de druk en de pijn zal flink afnemen.

Het is wel belangrijk om dit dus voor de stolling te doen anders werkt het niet meer. De kans dat je een nagel verliest is nu minder groot dankzij deze behandeling. De blauwe plek zal er vanzelf binnen een paar maanden uitgroeien.

Stappen voor het behandelen van bloed onder de nagel

  • Koel de nagel direct met stromend koud water.
  • Vouw een paperclip open en verwarm de punt met een gasvlam.
  • Als de punt roodgloeiend is dan is de paperclip klaar voor gebruik.
  • Duw de punt zachtjes tegen de plek waar het bloed zit en maak een gaatje.
  • Laat het bloed eruit stromen zodat de druk verminderd.
  • Binnen een paar maanden zal de blauwe plek er vanzelf uitgroeien
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…