Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen bij Bloed onder de Nagel

Olivier
4 min read

Een flinke klap op je nagel kan zorgen voor een kleine of grote bloeduitstorting. Afhankelijk van de impact op de nagel neemt de zwelling en het bloed aan. Bloed onder de nagel wordt volgens medische termen een subunguaal hematoon genoemd. Een ongelukje tijdens het sporten is bijna niet te voorkomen. Het kan iedereen gebeuren dat er een klap tegen de nagel gegeven wordt. Bijvoorbeeld door een uitschietende hockeystick of een ongelukje met een voetbal. Je kan het zo gek niet bedenken of je er kan er een sportletsel aan overhouden. Ondanks dat het pijnlijk kan zijn is het niet ernstig. Bij de meeste sporters gaat de blessure al binnen een paar dagen weer over. Daarnaast komt het bijna niet voor dat een sporter zijn sport niet meer kan beoefenen door bloed onder de nagel.

De symptomen van bloed onder de nagel

  • Door de nagel heen zie je een rode/zwarte/bruine/gele verkleuring.
  • Pijn aan de nagel.
  • Een kloppend gevoel.
  • Druk door de ophoping van bloed.
  • Pijn neemt pas enkele uren na de blessure toe.
  • Soms is er geen pijn en alleen een verkleuring.
  • De nagel wordt na enkele maanden soms afgestoten.

Pijn en druk bij bloed onder de nagel

Pijn en druk zijn twee symptomen waar je flink last van kan krijgen bij bloed onder de nagel. Soms voel je alleen direct erna een flinke pijn, maar daarna niet meer. De pijn neemt pas na enkele uren weer toe. Dit heeft te maken met de bloeduitstorting die nergens meer heen kan. Hierdoor wordt er een druk opgebouwd onder de nagel wat vrij pijnlijk is. Deze druk wil je natuurlijk het liefste zo snel mogelijk kwijt zijn. Gelukkig kan je dit eventueel zelf behandelen. Je kan namelijk een gaatje in de nagel maken. Hierdoor kan het bloed onder de nagel weglopen zodat de druk afneemt. Het is wel belangrijk om dit vrijwel direct na de blessure te doen.

Als het bloed eenmaal gestold is dan wordt het heel lastig om de druk en het bloed onder de nagel te verwijderen. Je zal dan echt moeten afwachten tot de bloeduitstorting uit zichzelf weggaat. Het enige nadeel van een gaatje prikken in de nagel is dat er een risico is dat je te diep gaat. Als je te diep gaat dan beschadig je het nagelbed met ernstige gevolgen. Dit kan namelijk zeer pijnlijk zijn. Eventueel kan je de druk laten weghalen door een huisarts.

Het afstoten van de nagel

Bloed onder de nagel kan ervoor zorgen dat de nagel wordt afgestote. Het afstoten van de nagel gebeurd eigenlijk alleen als de bloeduitstorting erg groot is. Als er slechts een randje op zit dan zal dit niet gebeuren. Maar soms zit de bloeduitstorting op de complete nagel. In zo’n situatie wordt de nagel vrijwel altijd afgestote door het eigen lichaam. Dit gebeurd overigens niet direct, maar hier gaan vaak wel enkele maanden overheen. Het gebeurd natuurlijk ook wel dat er helemaal geen nagel wordt afgestote. In zo’n situatie groeit de bloeduitstorting gewoon vanzelf uit de nagel. Dit kan overigens wel gerust een aantal maanden duren afhankelijk van de snelheid waarop je nagel groeit.

Naar de huisarts met bloed onder de nagel

In de meeste situaties ga je eigenlijk niet naar de huisarts met bloed onder de nagel. De symptomen zijn niet heel ernstig en gaan eigenlijk met wat tijd vanzelf weer over. Eventueel kan je natuurlijk wel zelf proberen de druk weg te halen. Is de pijn toch te erg en niet uit te houden? Dan kan je overwegen om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan dan met een gaatje de druk weghalen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…