Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Peesoverbelastingletsels

Het verrekken van een pees is ontzettend pijnlijk en gebeurt vaak door overbelasting. Peesoverbelastingletsels bestaan dan ook voornamelijk uit verrekingen van pezen tijdens het sporten. Er bestaan verschillende soorten overbelastingletsels die voor een specifieke pijn kunnen zorgen. Vaak kan je zelf de overbelastingletsels herkennen als je hier goed op gaat letten. Vooral als je zelf te maken krijgt met pijn in je pezen. Met wat hulp kan je dan zelf er achter komen welk letsel je hebt opgelopen. Uiteraard is het slim om bij een aanhoudende pijn of klachten toch even de huisarts in te schakelen. Een huisarts kan definitief aangeven dat het om een overbelastingletsel van de pezen gaat.

Symptomen polsblessure

 • Pijn in het gewricht van de pols.
 • Moeite met het strekken en/of buigen van de pols.
 • Er is een zwelling in het polsgewricht.
 • Het polsgewricht lijkt iets verkleurd.
 • De pijn ontstaat meestal tijdens of na een inspanning.

Een polsblessure is een typische peesoverbelastingletsel. Soms gaat er eerst een verzwikking aan vooraf, maar meestal is het een overbelasting van de pols. Door de overbelasting zijn de banden en pezen rondom het polsgewricht wat opgerekt of verzwikt. Heel soms kunnen de pezen rondom het polsgewricht zelfs scheuren door de overbelasting. Het is dus belangrijk om een polsblessure zoveel mogelijk proberen te voorkomen om zo verdere schade te voorkomen.

Symptomen Peesontsteking

 • Pijn bij het aanspannen van de pees.
 • Pijn zelfs in rust stand van de pees.
 • Stijfheid bij het bewegen van de pezen.

Een peesontsteking is een progressieve peesoverbelasting. Dat betekent dat de pijn eerst begint met wat stijfheid in de spieren. Daarna merk je bij het doen van je oefeningen dat het pijn gaat doen. Later kan je geen enkele oefening meer doen zonder pijn en op ten duur is de pijn zelfs merkbaar buiten het sporten. Eén van de oorzaken van een peesontsteking is dat je een tijd niet hebt gesport en ineens voluit gaat. Of dat je pezen een bepaalde oefening nog nooit gedaan heeft en je deze ineens voluit gaat uitvoeren. Soms is de aandoening ook heel langzaam ontstaan door je lichaam steeds opnieuw iets te zwaar te belasten.

Symptomen Rotator Cuff

 • Pijn bij het op en neer bewegen van de armen.
 • Pijn bij het dragen van gewichten.
 • Tijdens het slapen pijn in de schouder.
 • Soms last van pijnklachten in de bovenarm.
 • Verlies van kracht.
 • Uitstralende pijn naar de nek en bovenarmen.

De rotator cuff is eigenlijk en benaming van de spieren en pezen in je armen die ervoor zorgen dat je draaiende bewegingen kan maken en je gewichten kan heffen met je bovenarm. Door een overbelasting kan je last krijgen van het rotator cuff syndroom oftewel een overbelasting in de pees en soms zelfs een scheurtje in de pezen. Bij een scheurtje is zelfs een operatie nodig, maar soms is fysiotherapie alleen ook voldoende. Bij fysiotherapie moet je toch wel denken aan een herstel van zes tot negen maanden.

Peesoverbelasting voorkomen

Als je ouder wordt dan loop je een groter risico op letsel aan je pezen door overbelasting. De kwaliteit van je pezen gaat namelijk achteruit vooral als je relatief weinig beweegt. Het is belangrijk om vooral als je op leeftijd bent je pezen niet te zwaar gaan belasten. Als je sinds lange tijd weer gaat sporten dan is het belangrijk om begeleiding te zoeken. Ga niet meteen voluit, maar laat je trainingsschema rustig opbouwen. Je kan tenslotte altijd nog voluit trainen als je pezen weer wat opgerekt zijn. Vooral als je al eens een peesoverbelasting hebt gehad is het belangrijk om te proberen deze te voorkomen. De kans is namelijk groter dat het nog een keer gebeurt als je er al een keer last van gehad hebt.