Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke Behandeling bij letsels van Peesoverbelasting?

Olivier
4 min read

De meeste overbelastingletsels verdwijnen natuurlijk met rust. Natuurlijk is het wel afhankelijk van de ernst en gradatie van het letsel en het soort letsel. Bij pezen is het vaak zo dat je in het begin alleen wat last hebt van stroeve pezen. Je hebt nog niet het idee dat er iets mis is. Later verandert het gevoel van stroefheid voornamelijk in pijn rondom de pezen. In het begin alleen na afloop van een training, maar later ook tijdens een training of in het dagelijkse leven.

Het is belangrijk om bij de eerste symptomen rust te houden. Blijf wel bewegen, maar ga niet meer actief trainen. Neem even twee weken rust en blijf wel in beweging. Na de rust kan je het langzaam weer gaan oppakken en kijken of het weg is. Is het niet weg dan is er vaak een behandeling nodig. Maar ook als de overbelasting al in een ver gevorderd stadium is beland is een behandeling noodzakelijk.

Polsblessure behandeling

  • Rust houden en voorlopig stoppen met sporten.
  • Regelmatig koelen met ijs. Dit mag gerust een paar keer per dag.
  • Ondersteun de pezen met een drukverband voor dagelijkse bezigheden.
  • Eventueel kan je de pols hoog houden met een mitella voor extra rust.

Geef je pols minimaal twee weken de tijd om uit zichzelf te herstellen. Met deze maatregelen zou in principe genezing moeten optreden. Treed er geen genezing op? Ga dan langs naar de huisarts en laat weten welke maatregelen je al hebt toegepast. Het is belangrijk om niet te lang rond te blijven lopen met een polsblessure. Ga ook niet gewoon naar de sporttraining toe en neem echt je rust. Als je dit niet doet dan wordt de pijn chronisch en dit maakt het allemaal nog veel lastiger.

Een huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Een fysiotherapeut kan je behandelen door je simpele oefeningen te geven en weer opnieuw te leren bewegen met je pols. Soms wordt er bij ernstige gevallen besloten om over te gaan op shockwave therapie.

Peesontsteking behandelen

In principe zal een arts bij een peesontsteking altijd één tot drie weken rust voorschrijven. Dit betekend dat je niet meer mag sporten, maar wel dat je zoveel mogelijk moet bewegen. Vaak krijg je oefeningen mee die je thuis kan uitvoeren om de pees niet teveel te belasten, maar wel te laten bewegen. Soms wordt er een hulpmiddel gegeven als je bijvoorbeeld pezen in je been hebt die ontstoken zijn dan kan je krukken krijgen. Zo krijgen je pezen rust en kan de overbelasting vaak vanzelf genezen.

Soms probeert een fysiotherapeut ook met een massage de doorbloeding te verbeteren. Hierbij worden soms ook rekoefeningen gedaan die je thuis ook mag uitvoeren. Na de rust volg je een speciaal programma om weer opnieuw kracht in je pezen te krijgen. Die gebeurd vaak onder begeleiding van een fysiotherapeut. Pas als de complete training doorlopen is mag je weer opnieuw je pees langzaam aan gaan belasten.

Dit betekent dat je voorzichtig weer mag gaan beginnen met sporten. Je moet hierbij wel denken dat je 6 tot 16 weken dient te trainen voor je pas echt weer mag gaan sporten. Overleg dit altijd met een arts of fysiotherapeut voor je weer begint met sporten.

Rotator Cuff behandelen

Vaak wordt er gekeken of het inderdaad gaat om een overbelasting van de pezen of dat deze ook gescheurd zijn. Als de pezen gescheurd zijn dan dienen deze zo snel mogelijk geopereerd te worden. Vaak scheuren de pezen bij een val op de schouder en dus niet zo snel door overbelasting. Tenzij door chronische slijtage de pezen uiteindelijk scheuren.

Zijn de pezen gewoon overbelast? Dan schrijft een arts vaak ontstekingsremmende medicijnen voor tegen o.a. de pijn en krijg je fysiotherapie. Mochten de klachten niet verminderen dan kan alsnog gekeken worden of er toch een operatie nodig is.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…