Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
De symptomen van peesoverbelastingsletsels zijn natuurlijk heel erg afhankelijk van het soort sportblessure waar je last van hebt. Sommige pezen geven een ander soort letsel en symptomen. Toch is het meest voorkomende symptoom pijn bij alle overbelastingen. Naast pijn is het vaak kenmerkend na het sporten of tijdens het sporten. Als het letsel langer aanhoud dan kan er pijn ontstaan bij dagelijkse bezigheden. Rust is vaak voor de meeste symptomen de oplossing. Als het dan nog niet overgaat dan kan je een huisarts bezoeken. Die kan je eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut om je verder te laten behandelen met oefeningen en zo de pijn weg te krijgen. Gemiddeld staat er wel een aantal weken voor het herstellen van de symptomen van een peesoverbelasting.
Een polsblessure kan ontstaan door een val op de pols, maar ook door een overbelasting. Vooral bij sporten waarbij intensief bewogen wordt met de pols zoals bij tennis of squash is er een groot risico op een peesoverbelasting. Er komt veel kracht vrij uit je pols vooral als je bijvoorbeeld een backhand slaat. Als je regelmatig aan het tennissen bent en je gebruikt nog niet helemaal de goede techniek dan kan je last krijgen van een peesoverbelasting. Het is belangrijk om de techniek goed te beheersen en zo een overbelasting te voorkomen. Dit kan dus helpen om in het vervolg geen last meer te hebben van de pijnklachten.
Een peesontsteking is absoluut niet niets en kan op verschillende plekken in het lichaam ontstaan. Zo kan je last krijgen van een peesontsteking in de benen, maar natuurlijk ook in de armen. Een peesontsteking in de benen kan er soms zelfs voor zorgen dat je bijna niet meer kan lopen. Een arts schrijft dan ook hulpmiddelen als krukken voor en het is wel belangrijk dat je blijft bewegen ondanks de pijn. Je mag alleen absoluut niet meer sporten en vaak wordt fysiotherapie voorgeschreven om met oefeningen en rust de peesontsteking te laten oplossen. Mocht je ooit een peesontsteking gehad hebben dan ben je er wel gevoelig voor. Het is dus belangrijk om deze symptomen tijdens het sporten in de gaten te houden.
De pezen die er normaal voor zorgen dat je arm een draaiende beweging kan maken zijn overbelast als je last hebt van de rotator cuff. In hele zeldzame gevallen blijken de pezen zelfs gescheurd, maar meestal gaat het gewoon om overbelasting. Je krijgt de overbelasting vaak bij sporten waar je een slaande of draaiende beweging maakt. Rust en een goede fysiotherapeut is vaak de enige oplossing.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon