Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kan ik Peesoverbelastingletsels Voorkomen?

Olivier
4 min read

Er zijn verschillende soorten letsels en vaak hebben ze een specifieke oorzaak. Als de oorzaak van het letsel achterhaalt is dan kan je deze wel degelijk voorkomen. Een eerste tip die we je graag willen meegeven is om goede begeleiding tijdens het sporten te kiezen. Ga niet zomaar naar een sportvereniging omdat deze toevallig goedkoper is, maar zorg ook voor een goede begeleiding. Door te kiezen voor een goede begeleiding kan je uiteindelijk proberen om peesoverbelasting letsels te voorkomen. Je kan zo bijdragen aan een verbeterde gezondheid door te trainen volgens goede trainingsschema’s die zijn gemaakt op basis van jouw vermogen en ervaring.

Polsblessure voorkomen

Een polsblessure is in principe gewoon een peesoverbelasting die je zeker weten kan voorkomen. Vooral als je al eens een peesoverbelasting hebt meegemaakt is het slim om maatregelen in acht te nemen. Je bent dan namelijk nog gevoeliger voor een nieuwe overbelasting van de pezen. De volgende stappen worden aangeraden om een overbelasting te voorkomen:

  • Zorg voor een rustig trainingsprogramma met een goede op- en afbouw. 
  • Doe je aan sport met een zware polsbelasting? Leer dan eerst de goede techniek voor je voluit gaat sporten.
  • Voer altijd een warming-up uit en na afloop een coolingdown.
  • Speel je een risicosport zoals squash of tennis? Tape je pols dan in voor extra stevigheid van de pezen.
  • Oefen met oefeningen die de pezen en spieren in je pols sterker maken.
  • Doe je aan inline-skaten? Bescherm je polsen dan extra met polsbeschermers.
  • Speel een sport altijd met goede materialen zoals een goed tennisracket.

Peesontsteking voorkomen

Voor het voorkomen van een peesontsteking is het belangrijk om eerst de oorzaak te achterhalen. Het is belangrijk om erachter te komen wat de ontsteking heeft veroorzaakt zodat je dit voortaan anders kan aanpakken. Heb je bijvoorbeeld te intensief gesport? Zorg dan voor een nieuw sportschema, waarbij je minder intensief aan het sporten bent. Daarnaast is rust na een peesontsteking ontzettend belangrijk ga dus absoluut niet te snel weer sporten. Een behandeling kan tussen de 6 en 16 weken aan tijd kosten en het is dus belangrijk om deze rust echt te nemen. Toch is bewegen ook een manier om het risico op een peesontsteking te verkleinen. Zorg dus voor een regelmatige beweging die niet te intensief is verspreid over de week. Bouw het bewegen na een ontsteking ook langzaam op dat je niet direct weer last hebt van een peesontsteking.

Rotator Cuff voorkomen

Rotator Cuff voorkomen heeft er vooral mee te maken dat je lichaam teveel inspanning moet leveren. Denk aan het tillen van zware gewichten op het werk of tijdens het sporten. Het is belangrijk om dit niet meer te doen of om dit heel langzaam op te bouwen. Laat je spieren langzaam aan sterker worden en ga niet direct voluit aan de bak. Dit is echt belangrijk om overbelasting letsels te voorkomen. Vaak willen sporters al snel teveel om een bepaalde spiermassa te krijgen. Gelukkig kan je dit voorkomen door je training op een juiste manier op te bouwen.

Peesoverbelasting en ouderdom

Helaas wordt de peesoverbelasting al snel onderschat. Jongeren hebben minder vaak last van een peesoverbelasting. Maar als je ouder wordt dan worden je spieren en pezen stroever. Ze zijn hierdoor wat minder rekbaar, waardoor je veel sneller last krijgt van blessures. Het is dus vooral slim als je ouder bent om niet snel alles te geven. De kans is groot dat je lichaam dit helemaal nog niet aankan. Probeer dus vooral als je wat ouder bent een trainingsschema langzaam op te bouwen. Overleg eventueel met een trainer of fysiotherapeut welk schema voor jouw pezen geschikt zijn. Vooral als je er al eens eerder last van gehad hebt is het risico op herhaling groot.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…