Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Atletenvoet

Een atletenvoet is een veel voorkomende schimmelinfectie bij sporters. De meeste sporters lopen de zogenaamde atletenvoet op onder de douche van sportverenigingen. Soms gebeurd het ook doordat sporters op blote voeten door de kleedkamer heenlopen. In de praktijk blijkt de atletenvoet een hardnekkige schimmel te zijn dat overdraagbaar is door contact met de huid. Vooral zweetvoeten zijn vaak gevoeliger voor schimmels. De vochtige plekken van de huid zijn een heerlijke plek voor bacteriën en schimmels om zich te ontwikkelen. Na het sporten zijn de voeten vaak vochtig wat normaal is. Door vervolgens op blote voeten door de kleedruimte te lopen is de kans op atletenvoeten groter.

Symptomen atletenvoet

Volgens de wetenschappers is de atletenvoet een overmeestering van de huid door kleine schimmels. Mocht je jezelf herkennen in het feit dat je weleens op blote voeten door een kleedruimte hebt gelopen dan is de kans op een schimmel groter. Uiteraard kan een dokter het met zekerheid vaststellen. De symptomen van de atletenvoet staan hieronder op een rijtje:

  • Jeuk tussen de tenen
  • Een rode en gebarsten huid
  • Een kleine witte vlek die langzaam groter wordt
  • Kloofjes
  • De plekken zitten meestal tussen de 4e en 5e teen
  • Eventueel etter uit de kloofjes of wondjes
  • Eventueel eelt plekken die zelfs groen of zwart kunnen kleuren
  • Soms krijgen ook de nagels witte plekken

Als je last krijgt van deze symptomen dan mag je ondanks de jeuk absoluut niet gaan krabben. Dat kan lastig zijn, maar als je gaat krabben dan is de kans groot dat de infectie zich via de nagels en vingers over de rest van het lichaam verspreid.

Hoe moet je een atletenvoet behandelen

Voor een behandeling van een atletenvoet is het handig om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan een schimmeldodende crème voorschrijven. Hiervoor zal de huisarts eerst bepalen of je werkelijk te maken hebt met een schimmel of een andere aandoening. Soms wordt er besloten om naast een crème een tinctuur voor te schrijven. Hiermee kan de huid voor de behandeling gereinigd worden om de schimmel zo effectief mogelijk aan te pakken. Als je ook last hebt van plekken op de nagel dan worden er medicijnen tegen schimmel voorgeschreven. De zalf kan namelijk niet tot in het nagelbed komen. Door gebruik te maken van pillen komt de antischimmel wel op de juiste plek terecht. Heel soms besluit een arts om de nagel compleet te verwijderen zodat het nagelbed goed kan herstellen met zalf.

Atletenvoet voorkomen

Als een atletenvoet behandeld is dan is voorkomen het allerbelangrijkste. Als je de schimmel eenmaal hebt opgelopen loop je een veel groter risico om het weer terug te krijgen. Daarnaast wil je als sporter een atletenvoet altijd proberen te voorkomen. Als eerste is het belangrijk om na het douchen of wassen je tenen goed te drogen. Hierbij wordt vooral tussen je tenen bedoeld zodat schimmel geen kans maakt om tussen de vochtige plekken te gaan zitten. Mocht je gevoelig zijn voor voetschimmel dan wordt het aangeraden om geen katoenen of synthetische sokken te dragen. Deze sokken zorgen er namelijk voor dat je voeten niet goed kunnen ademen. Daarnaast dien je regelmatig van schoenen te wisselen en je sokken te wassen op 60 graden.

Bij mooi weer worden open schoenen aangeraden om je voeten goed te laten ademen. Daarnaast bestaat er ook nog een voetbad met preventief schimmeldodend middel. Bij de meeste apotheken of drogisterijen is dit voetbad verkrijgbaar. Het wordt aangeraden om je voeten hiermee regelmatig te behandelen. Maar dus vooral na het sporten en als je in aanraking bent gekomen met een kleedkamer. Zo weet je zeker dat je eventuele schimmels niet mee naar huis neemt.