Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Een Atletenvoet Behandelen

Olivier
4 min read

De atletenvoet is een lastige schimmelinfectie. Vooral doordat het eigenlijk nooit helemaal weggaat. Als je er eenmaal mee geïnfecteerd bent dan kan de infectie blijven terug komen. Vooral door het gebruik van openbare douches tijdens het sporten is de kans groot op een infectie. Maar zelfs het op blote voeten lopen door de kleedkamers brengt een risico met zich mee. Een atletenvoet kan vrij lastig zijn. De huid wordt pijnlijk en doet zeer. In het begin kan de atletenvoet vooral veel jeuk met zich meebrengen.

Als je last krijgt van de symptomen van een atletenvoet dan kan je eventueel een huisarts inschakelen. Een huisarts kan definitief vaststellen dat het om een atletenvoet gaat. Dit doet de arts vaak door een paar schilfers van de voet te halen en onder de microscoop te leggen.

Schimmelwerende crème

Wil je gaan zwemmen, dan is het uiteraard niet wenselijk dat je rond moet lopen met schimmels op je voeten of tussen je tenen. Als een arts vaststelt dat het inderdaad om een atletenvoet gaat dan wordt dit vaak behandeld met een schimmelwerende crème. Vaak dient de behandeling drie tot vier weken aan te houden voor de schimmel werkelijk verdwenen is. In de meeste situaties verdwijnt de schimmel binnen één week. Als de symptomen verdwenen zijn dan is het belangrijk om toch nog één of twee weken door te smeren.

Er is namelijk een kans dat de schimmel terugkeert als je eerder stopt met de behandeling. Er kan namelijk een nog onzichtbare schimmel aanwezig zijn die zichzelf snel vermenigvuldigt. Hierdoor keert de aandoening weer net zo hard weer terug.

Behandelen je schoenen en sokken

Alleen de atletenvoet behandelen heeft vaak geen nut. Het is belangrijk om tevens de omgeving te behandelen om een nieuwe besmetting te voorkomen. Vooral de sokken en schoenen zijn een belangrijke broedplaats voor de schimmel. De schimmels zitten vaak verstopt in het textiel en dienen nog gedood te worden. Ten eerste is het belangrijk dat de stof van je sokken nog kunnen ademen. Hiervoor dient gebruik gemaakt te worden van geen synthetische sokken, maar een ademend materiaal.

Daarnaast dien je de sokken iedere dag te verwisselen en te wassen op 60 graden. Wil je de schimmel echt doden? Behandel de sokken dan na een schimmeluitbraak met antischimmel spray of poeder. Dit kan natuurlijk ook gewoon met je schoenen. Mocht het weer goed zijn dan is het een aanrader om tijdens de behandeling openschoenen te dragen. In openschoenen kunnen je voeten goed ademen en loop je minder risico op een terugkerend schimmel probleem. 

Regelmatig wassen en drogen van de voeten

Tijdens het behandelen van de voeten met crème is het belangrijk om iedere dag je voeten goed te wassen of te drogen. Eventueel kan je dit combineren met een speciaal voetbad. In dit voetbad kan je een schimmeldodend middel doen om zo de schimmels vooraf zoveel mogelijk te doden. Daarnaast kan je ook nog schimmels voorkomen door je voeten goed bij te houden. Na afloop van een douche of een voetbad is het belangrijk om je voeten goed af te drogen. Vaak vergeten we de voeten af te drogen tussen de tenen.

Dit is juist een belangrijke broedplaats voor schimmels. Vooral als hier een beetje vocht achterblijft. Schimmels zijn dol op vocht en daardoor overleven ze graag op vochtige openbare douches. Zorg er dus voor dat je voeten en vooral tenen goed droog geveegd worden. Zo kan je schimmels in de toekomst voorkomen

Behandelplan van een atletenvoet

Het behandelen van een atletenvoet neemt tijd in beslag. Met dit plan zou je alvast een stuk verder moeten geraken.

  • Laat een atletenvoet vaststellen bij de huisarts.
  • Maak drie tot vier weken gebruik van een schimmeldodende crème
  • Behandel je schoenen en sokken met antischimmel spray of poeder. 
  • Maak gebruik van een antischimmel voetbad. 
  • Was je voeten minimaal iedere dag.
  • Droog je voeten goed af na het wassen en vooral tussen de tenen.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…