Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom zwemmen zo gezond is

Bram
3 min read

Door regelmatig te zwemmen, kun je profiteren van verschillende voordelen die het uitvoeren van deze sportactiviteit met zich meebrengt. In dit artikel worden de vijf belangrijkste voordelen van zwemmen uitgelicht, zodat jij meer te weten komt over waarom zwemmen gezond is.

Zwemmen is goed voor de spieren

Ten eerste is zwemmen gezond omdat het goed voor de spieren is. Zeker als je regelmatig last hebt van je spieren, kan zwemmen een goede oplossing bieden om deze spierpijn te verminderen. Dit komt omdat je in het water geen last hebt van zwaartekracht en schokbelasting, waar je bij het uitvoeren van andere sporten wel mee te maken hebt. Daar komt nog bij dat je spieren zich ontspannen als je een kwartier in het water ligt, waardoor je geen last meer hebt van je pijnlijke spieren. En omdat je tijdens het zwemmen bijna ieder spiertje van je lichaam intensief gebruikt, bouw je snel spiermassa op door regelmatig te zwemmen.

Zwemmen is goed om af te vallen

Wil je overtollige kilo’s kwijtraken, dan is zwemmen zeker een goede sport om dit te doen. Dit komt omdat je niet alleen koolhydraten verbrandt, zoals bij korte explosieve sporten als hockey en fitness, maar ook de overtollige vetten in het lichaam aanpakt. Zwemmen valt dan ook onder de duursporten, die zeer geschikt zijn voor het kwijtraken van overtollige kilo’s en het bereiken van een gezond gewicht. Hoeveel calorieën je uiteindelijk verbrandt tijdens het zwemmen en hoeveel kilo’s je op deze manier kwijt kan raken, is afhankelijk van hoe lang je zwemt en hoe intensief je zwemt.

Zwemmen is goed voor de longen en het hart

Als je regelmatig zwemt, wordt je ademcapaciteit vanzelf groter. Hierdoor kun je niet alleen steeds langere afstanden zwemmen, maar wordt het ook mogelijk om met een hoge hartfrequentie langer te bewegen. Zeker als je last hebt van je hart of milde longaandoeningen zoals kortademigheid, kan zwemmen de oplossing bieden om je snel beter te voelen. Denk er in dit geval wel aan om het zwemmen rustig op te bouwen, zodat je lichaam rustig de tijd krijgt om een grotere ademcapaciteit op te bouwen. Op deze manier blijft zwemmen leuk en profiteer je bovendien van de voordelen van zwemmen.

Zwemmen werkt ontspannend

Zwemmen is niet alleen een inspanning, maar kan ook gezien worden als ontspanning. Dit komt omdat het een vrij rustige sport is, waarbij je gespannen spieren na een kwartier ontspannen. En omdat bewegen in het water bovendien een ontspannen werking heeft op de geest, wordt de stress verminderd door regelmatig te zwemmen. Zo heb je niet alleen lichaamsbeweging door te zwemmen, maar voel je je bovendien ontspannen na het zwemmen van een aantal baantjes.

Zwemmen is goed voor de conditie

Hoe vaker je zwemt, des te beter jouw conditie wordt. Zo zul je merken dat je steeds sneller kan zwemmen, dat de hersteltijd na de inspanning afneemt en dat je bovendien steeds langere afstandne kan zwemmen. Zeker als je een slechte conditie hebt door het uitblijven van sportactiviteiten of door roken, is zwemmen een goede sport om jouw conditie te verbeteren. Daar komt nog bij dat zwemmen bovendien goed is voor de longen en dus zeker gezien kan worden als goede sport voor mensen met een slechte conditie door roken.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…