Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Meest voorkomende Symptomen Atletenvoet

Olivier
4 min read

In principe kan werkelijk iedereen last krijgen van een atletenvoet. De aandoening wordt alleen voornamelijk opgelopen in kleedkamers van sportverenigingen en douches. Het kan ook voorkomen dat je de schimmelinfectie in het zwembad oploopt. Toch wordt deze kans verkleind door de hoge aanwezigheid van chloor in zwembaden. Als je denkt last te hebben van een schimmelvoet dan is het slim om de symptomen te vergelijken. Je weet dan zeker of je wel of niet te maken hebt met een schimmelvoet. Een aantal meest voorkomende symptomen bij de schimmelinfectie hebben we voor je op een rijtje gezet.

Rode huid

Tussen ongeveer de 4e en 5e teen ontstaan rode plekken. De huid ziet er rood uit en er ontstaan een aantal kloven en scheuren. De huid lijkt zelfs op sommige plekken een beetje open te barsten. Dit is vooral op de plekken waar een rode kleur aanwezig is.

Pijnlijke en jeukende huid

In tegenstelling tot zwemmerseczeem openbaard de atletenvoet zich voornamelijk door pijn. De rode plekken waar de kloven ontstaan zijn doen vooral veel pijn bij de patiënt. Voordat deze pijn ontstaat kunnen de plekken wel zijn gaan jeuken. Het is belangrijk om deze jeuk te negeren. Door jeuk kunnen de infecterende schimmels onder de nagels van je vingers terecht komen. Doordat je met je vingers vrijwel alles aanraakt kan de schimmelinfectie zich over de rest van het lichaam verspreiden. In sommige gevallen geeft de huid ook een soort brandend gevoel

Uitbreiding naar de teennagels

Een atletenvoet blijft lang niet altijd op de tenen zitten. In sommige situaties breid de infectie zich verder uit naar de teennagels. De teennagels worden hierdoor vrij dik en krijgen een gele kleur. Door deze verharding is het bijna onmogelijk om de nagels af te knippen. Ze zijn duidelijk geïnfecteerd door de schimmel. Soms proberen patiënten hun voeten te weken of schimmelnagel crème te gebruiken. In theorie zal dit niets uitmaken omdat deze crème nooit in de nagelriem terecht komt. De dokter kan naast de behandeling van een atletenvoet vaak medicijnen voorschrijven in pil vorm voor de teennagels. In hele extreme situaties dient de teennagel eraf gehaald te worden om zo alsnog te behandelen met crème. 

Eelt

Sporters hebben standaard al een verhoogd risico op eeltvorming. Door de infectie gaat de huid extra eelt aanmaken. Deze eelt is zeer hard en bijna niet weg te halen. Ondanks dat de harde eeltplekken op normale eeltplekken lijken is dit absoluut niet zo. De eeltplekken krijgen al snel een vreemde kleur doordat ze geïnfecteerd zijn. Sommige eeltplekken kunnen hierdoor zelfs zwart of groen uitslaan. Hierdoor weet je eigenlijk al bijna zeker zonder tussenkomst van een huisarts dat het om een atletenvoet gaat

Huidschilfers

Huidschilfers is eigenlijk het eerste waar de meeste patiënten aandenken bij een schimmelinfectie. Toch ontstaan deze huidschilders helemaal niet meer direct bij de infectie. Vaak ontstaan eerst alle bovenstaande symptomen voordat de patiënt last krijgt van huidschilfers. De huidschilfers is namelijk geen schimmel zoals veel mensen denken, maar overtollige dode huidcellen. Door de infectie sterft de huid sneller af en ontstaan er allemaal schilfers. Vaak kenmerkt dit voor veel mensen een schimmelinfectie maar in principe gaat dit om overtollige dode huidcellen. Om een atletenvoet definitief vast te stellen kan een arts in het lab onderzoek doen op één van deze schilfers.

Symptomen atletenvoet op een rijtje

  • Rode huid
  • Jeukende huid
  • Kloven tussen de tenen
  • Voornamelijk rode plekken tussen de 3e en 4e teen
  • Branderige huid
  • Pijnlijke plekken tussen de tenen
  • Verkleurde gele en vooral harde teennagels
  • Aanmaak van eelt in vreemde kleuren als groen en zwart
  • Huidschilfers

Sommige symptomen zullen niet van toepassing zijn en andere patiënten hebben last van werkelijk alle symptomen. Toch dient een arts nog altijd de conclusie van een atletenvoet vast te stellen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…