It looks like JavaScript is disabled. Please enable it in order for this website to work properly.

Overbelastingletsels

Overbelastingletsels komen regelmatig voor bij onervaren sporters. Vaak denken onervaren sporters dat overbelasting alleen voorkomt als ze te intensief aan het sporten zijn geweest. Maar soms kan je lichaam ook overbelast raken doordat je juist te lang niet intensief gesport hebt. Je lichaam dient namelijk een goede opbouw te hebben tijdens het sporten. Denk aan een warming up, sporten en cooling down. Als je de hele tijd een warming up doet en geen sporten of cooling down kan je ook last krijgen van overbelasting. Ondanks dat je niet intensief gesport hebt. Je lichaam moet namelijk geprikkeld worden om te sporten, maar mag niet overbelast raken. Er zijn verschillende soorten overbelastingletsels tijdens het sporten. Bijvoorbeeld een overbelasting van de pezen, banden, gewrichten en spieren.

Symptomen overbelasting

  • Pijn
  • Spierpijn
  • Spierknopen
  • Stramme of juist stijve spieren

De symptomen van overbelasting zijn heel erg afhankelijk van het soort overbelasting. Neem bijvoorbeeld hamstring letsel. Een hamstring blessure hoor je vaak bij grote voetballers, maar kan jou ook overkomen tijdens het sporten. Bij een hamstring blessure kan je bijvoorbeeld ook last krijgen van krachtverlies, pijn bij het rekken of kramp in de hamstring. De symptomen zijn dus per situatie verschillend en dienen dus ieder hun eigen behandeling te krijgen.

Overbelastingletsels voorkomen

Het voorkomen van overbelastingletsels is een belangrijk onderdeel om voortaan geen last meer te hebben van overbelasting. Overbelasting kan je namelijk heel simpel voorkomen door de juiste training en uitrusting. Zelfs verkeerde sportschoenen kunnen bijvoorbeeld zorgen voor overbelasting. Daarnaast is het belangrijk om de sport goed op te bouwen. Begin altijd met een goede warming-up en laat je spieren wennen aan de belasting. Naast de warming-up dien je langzaam op te bouwen tot het definitieve sporten. Ga niet direct voluit want dan kan je last krijgen van een hamstring blessure. Na afloop van het sporten dien je rustig af te bouwen met een cooling down.

Ontdek de oorzaak van de overbelasting

Als je denkt last te hebben van een overbelasting dan krijg je vaak last van chronische klachten. Je krijgt bijvoorbeeld chronische pijn die zelfs ontstaat in rust stand. Soms is de pijn nogal zeurderig en vaak denken sporters dat er iets kapot of ontstoken is. Dit hoeft niet zo te zijn want het kan ook een simpele overbelasting van de spieren zijn. Het is belangrijk om eerst de oorzaak te vinden. Waar zit de pijn en wat heb je de afgelopen tijd tijdens het sporten gedaan? Eventueel kan je gaan overleggen met je trainer wat je gedaan hebt wat de overbelasting kan veroorzaken. Het is nu belangrijk dat je de spieren gaat vertroetelen. Laat je spieren eventueel masseren door een sportmasseur of doe lichte rekoefeningen. Zorg voor voldoende beweging, maar hou het sporten licht.

Fysiotherapie bij overbelasting letsels

Eventueel kan je naar de huisarts gaan met overbelastingletsels als je eigen behandeling niet lijkt te werken. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een fysiotherapeut als blijkt dat er niets kapot of ontstoken is. De fysiotherapeut kan je helpen om de oorzaak verder te achterhalen en kan je een schema geven om het letsel te laten herstellen. Hierbij wordt er vooral veel nadruk gelegd op beweging en het uitoefenen van oefeningen. Soms worden er ook speciale sportmassages gegeven door een fysiotherapeut en samen kan je werken aan een herstel. Vaak kan een goede fysiotherapeut je sneller laten herstellen dan gewoon een trainer op de sportschool. Vooral als je last hebt van specifieke klachten is het een aanrader om een bezoekje te brengen aan de fysiotherapeut. Ze kunnen je helpen om sneller te herstellen en van de pijn af te komen. Vooral de zeurderige pijn kan knap lastig zijn tijdens het sporten.