De symptomen van overbelastingletsels zijn heel erg afhankelijk van het soort overbelasting waar je last van hebt. Ieder letsel heeft zo weer zijn eigen symptomen. Dit is de reden dat we gewoon een aantal soorten overbelasting op een rijtje hebben gezet. Je kan zo zelf kijken welke overbelasting bij jou past en hoe je dit in de toekomst het beste kan voorkomen. Je hebt zo een duidelijk overzicht van de verschillende soorten overbelastingletsels vanwege het sporten. De meeste letsels ontstaan door sporten, maar kunnen ook ontstaan door stress of juist door teveel achter het bureau te zitten.
Symptomen overbelasting hamstring
- Pijn tijdens het sporten.
- Bij ernstige overbelasting ook pijn buiten het sporten.
- Soms is er een zwelling aan de achterzijde van de hamstring.
Overbelasting van de hamstring ontstaat vaak doordat een sporter geen goede opbouw heeft met een warming-up. Maar een overbelasting kan ook ontstaan doordat een sporter te vaak dezelfde beweging maakt. Als je telkens dezelfde oefening uitvoert in de sportschool zonder veel afwisseling dan kan je last krijgen van overbelasting. Nog een oorzaak is dat je bilspieren te slap zijn. Hierdoor moet je hamstring meer werk uitvoeren, waardoor je last krijgt van je hamstring in de vorm van overbelastingletsel.
Symptomen overbelasting rug
- Spierpijn in de rug.
- Pijn in de rug of onderrug.
- Tijdens het bewegen pijn in de rug.
- Lastig om stil te blijven zitten in bepaalde houding
- De pijn is chronisch van enkele weken tot jaren.
Overbelasting van de rug is niet gevaarlijk, maar kan wel ontzettend lastig zijn. Paracetamol en warmtekompressen kunnen vaak de pijn wat verminderen, maar het blijft allemaal erg lastig. Het is belangrijk om de oorzaak van de overbelasting uit te zoeken als de pijn lang aanhoud. Eventueel kan je een arts bezoeken die je doorverwijst naar een fysiotherapeut voor extra ondersteuning. Een verkeerde houding tijdens het sporten kan een oorzaak zijn van de pijn. Soms kan je een trainer vragen om je te observeren en te kijken naar je houding tijdens het sporten. Het is belangrijk om wel gewoon te blijven bewegen en niet stil te gaan zitten.
Symptomen tennisarm
- Aan de buitenzijde van de ellenboog zit een pijnlijke plek.
- Rond het bot aan de buitenzijde kan er ook pijn zijn.
- De pijn straalt door naar de onderarmspieren.
- Pijn kan toenemen met tillen.
- Pijn neemt toe bij het zetten van kracht met één hand.
- Bij het strekken van de pols en het rechthouden van de elleboog doet het zeer.
- Het bewegen van de elleboog voelt s’ochtends stroef en stijfjes aan.
De meeste mensen met een tennisarm hebben nog nooit getennist. Toch kan de overbelasting van de onderarm wel komen door het spelen van sport. Dit kan met tennis, maar ook met andere sporten zoals fitness. Vaak zijn de onderarmspieren langdurig overbelast tijdens het sporten. Dit kan dus bij verschillende sporten gebeuren en niet alleen met tennis. Maar doordat de spieren van de tenniselleboog overbelast zijn wordt de sportblessure een tennisarm genoemd. De pijnklachten zijn vaak erg vervelend, maar gelukkig niet schadelijk voor het lichaam.
Symptomen spierknopen
- Pijn op een andere plek dan de knopen zich bevinden
- Actieve pijn zonder aanraking
- Uitstralende pijn naar andere plekken in het lichaam
- Gewrichtspijn
- Stijve spieren
- Minder kracht in de spieren
Spierknopen ontstaan vaak door een overbelasting van het lichaam tijdens het sporten. Vaak zijn de spieren door de overbelasting samengetrokken tot een soort knoop die vaak duidelijk te voelen is. Doordat de spier gespannen blijft verzwakt deze en geeft deze pijnklachten. Een spierknoop in de rug kan soms uitstralende pijn in de handen geven. Hierdoor denk je vaak als eerste aan een overbelasting in de handen, maar blijkt de pijn uiteindelijk uit de rug te komen. Het is belangrijk dat de spierknoop wordt opgezocht en behandeld.