Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Roodvonk

Roodvonk: Een veelvoorkomende bacteriële en besmettelijke ziekte bij kinderen van 3 tot 12 jaar, die overgebracht wordt via de mond en neus. Elk lichaam heeft te maken met bacteriën. Van een aantal bacteriën merk je helemaal niets en die zijn dan ook volstrekt onschuldig. Maar soms krijg je te maken met een bacterie die wel tot ongemak leidt. Een van die bacteriën is de streptokok. Deze bacterie maakt een soort vergif aan waar met name kinderen vatbaar voor zijn. Roodvonk komt dan ook vooral voor bij kinderen in de leeftijd van 3 tot 12 jaar.

Omdat deze bacterie wordt overgebracht via je mond en neus is roodvonk redelijk besmettelijk. Op scholen zitten kinderen met velen in een relatief kleine ruimte en de kans op overdracht is dan groter. Meestal gaat deze infectieziekte vanzelf over maar in enkele gevallen manifesteert roodvonk zich hardnekkiger.

Symptomen van roodvonk

Nadat de streptokok bacterie via overdracht in je lichaam is binnen gedrongen zal je er in eerste instantie niets van merken. Het duurt een meestal en dag en soms twee dagen voordat roodvonk zichtbaar en voelbaar wordt. Het meest opvallende kenmerk is dat er rode vlekken ontstaan op je lichaam. Maar er zijn meer symptomen die op roodvonk duiden, daarom hier een overzicht:

Het is belangrijk dat je bij herkenning van deze symptomen direct contact op neemt met je huisarts.

Het behandelen van roodvonk

De huisarts kan over het algemeen vrij snel de symptomen van roodvonk herkennen. Vervolgens is het ook vrij simpel om de roodvonk te behandelen. Mocht de huisarts meer zekerheid willen hebben dan kan hij voor een bloedonderzoek kiezen. Dit onderzoek kan snel plaats vinden en zo heb je ook in korte tijd duidelijk over de al dan niet aanwezige roodvonk.

Roodvonk kan veelal vanzelf verdwijnen. Na een dag of 8 of 9 kan het lichaam zich herstellen van de bacterie en zullen de symptomen verminderen. Maar de huisarts kan ook kiezen voor een antibioticakuur. Met een degelijke kuur wordt met behulp van penicilline de bacterie bestreden. Mocht het zijn dat je lichaam allergisch is voor penicilline dan kan worden gekozen voor een behandel methode door middel van het gebruik van erytomycine. Erytomycine is een alternatief voor penicilline en heeft dezelfde werking.

Nadat je de eerste antibioticakuur hebt ingenomen duurt het meestal een dag of hooguit twee dagen voordat de antibioticakuur volledig werkzaam is en de roodvonk zal bestrijden. De koorts zal minder worden en de rode plekken zullen langzamerhand verdwijnen.

Is roodvonk besmettelijk?

Of een bacterie besmettelijk is klinkt vrij ernstig. Bij besmetting denk je toch meestal aan ernstige gevolgen bij overdracht van de bacterie. Het is waarschijnlijk beter om te spreken van overdracht van de bacterie die roodvonk veroorzaakt. Het antwoord op de vraag of roodvonk kan worden overgedragen is een volmondig ja. Via aanraking van iemand die roodvonk heeft kan via neus en mond de bacterie worden overgedragen. Bij kinderen is de kans op overdracht natuurlijk vrij groot. De scholen zijn een broedplaats voor roodvonk. Omdat er geen vaccin bestaat tegen roodvonk kun je ook niet worden ingeënt tegen deze infectieziekte.

Als je eenmaal roodvonk hebt gehad dan heeft je lichaam voldoende afweerstoffen opgebouwd om een tweede en volgende besmetting te voorkomen. Dat houdt wel in dat je besmetting met roodvonk eerst moet ondergaan. Het is ook de reden dat roodvonk vrijwel niet bij volwassenen voorkomt omdat je als kind al een keer roodvonk hebt gehad.

Het belang van de antibioticakuur

Wanneer roodvonk wordt bestreden met een antibioticakuur moet je de kuur die daar bij hoort absoluut helemaal afmaken. Een dergelijke kuur heeft alleen zin als het helemaal wordt afgemaakt. Dat is vooral van belang om verdere complicaties te voorkomen.

Ernstige complicaties bij roodvonk

Een van de meer ernstige complicaties van roodvonk kan het ontstaan van een acute reuma zijn. Hoewel de kans klein is kan een infectie door de streptokok die roodvonk veroorzaakt leiden tot hartklachten. Het is dus wel verstandig om de symptomen van een dergelijke, weinig voorkomend gevolg van roodvonk tijdig te onderkennen. Deze symptomen zijn:

Zeker de symptomen die te maken hebben met het hart dienen tijdig te worden onderkend. Het kan namelijk voorkomen dat de symptomen afnemen maar later in een verhevigde vorm terug kunnen komen. Ook op latere leeftijd kunnen hart problemen ontstaan als gevolg van een onderschatten of verkeerd beoordeelde roodvonk.

Voorkomen van roodvonk

Omdat roodvonk via de neus en de mond wordt overgebracht en met name bij kinderen, is het lastig om besmetting met roodvonk te voorkomen. Zeker bij kinderen kan het raadzaam zijn om ze een aan tal tips mee te geven voor op school. Met name omdat besmetting met het roodvonk virus voornamelijk via school wordt overgebracht kun je kinderen leren om bijvoorbeeld regelmatig de handen te wassen. Een andere belangrijke tip is om je kinderen duidelijk te maken dat ze vooral niet uit bekers van anderen moeten drinken. Maar het zal ook duidelijke zijn dat het heel moeilijk is om besmetting te voorkomen als het virus op een school al bij een of meerdere kinderen aanwezig is.

Oplettendheid bij roodvonk

De meest efficiënte manier om een besmetting met de bacterie die roodvonk veroorzaakt te bestrijden is om heel alert te zijn op de symptomen. Zeker als een van de kinderen uit de klas van je eigen kinderen roodvonk heeft moet je echt elke dag even je kind als het ware inspecteren. Vergeet niet dat een infectie met het roodvonk virus tegelijkertijd een bescherming van je kind oplevert. Immers, als je kind eenmaal besmet is geweest met het roodvonk virus zal het lichaam van je kind de bacterie voorgoed afbreken. Een snelle behandeling is wel een voordeel want hoie eerder de roodvonk is verdwenen bij je kind hoe beter het is. Voor het kind zelf uiteraard maar ook voor de anderen kinderen die eventueel besmet kunnen raken. Het heeft geen zin om je kind weg te houden van school van de infectie zal vroeg of laat toch plaats hebben.

Niets gevonden