Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Last van een Penicilline Allergie?

Olivier
4 min read

Soms kan een lichaam extreem reageren op bepaalde stoffen. Hierdoor ontstaat er een allergische reactie die normaal niet ontstaat bij andere patiënten. Een allergische reactie op een penicilline kuur komt vaker voor dan je denkt. De reactie kan erg vervelend zijn, maar is verder niet schadelijk. Het is belangrijk dat je een allergische reactie meld zodat je in het vervolg een andere antibioticakuur krijgt voorgeschreven. Neem dus altijd contact op als je last krijgt van een penicilline allergie.

Hoe herken je een penicilline allergie?

Een penicilline allergie begint vaak met een allergische reactie op de huid. Je huid begint te jeuken op diverse plekken en er ontstaan rode plekjes. Daarnaast kunnen de ogen rood gaan kleuren en een jeukende reactie geven. Het is zelfs mogelijk dat je tong pijnlijk wordt en gaat opzwellen zodat praten bijna onmogelijk wordt. Het aangezicht kan ook pijnlijk aanvoelen door het slikken van penicilline. Ondanks deze reactie vormt het geen direct gevaar. Heel soms is het wel mogelijk dat een allergische reactie een gevaar kan vormen.

Je krijgt dan geen standaard reactie, maar een anafylactische shock. Hierdoor word je kortademig en krijg je het benauwd. Je bloeddruk stijgt ineens extreem of daalt extreem, waardoor je bewusteloos raakt. Daarnaast kan je duizelig worden en last krijgen van acute diarree. Deze situatie is levensgevaarlijk en er dient direct 112 gebeld worden of de eerste hulp bezocht te worden.

Hoe wordt een anafylactische reactie behandeld?

Zodra je 112 gebeld hebt wordt je direct behandeld voor een anafylactische reactie. In de meeste situaties wordt er direct adrenaline toegediend om de shock op te lossen. Soms is dit niet nodig en wordt er een infuus aangelegd om corticosteroïden toe te dienen. Mocht je al op de hoogte zijn van de allergische reactie dan kan je eventueel preventief anti-histamine slikken. Dit is meer bedoeld voor patiënten die een lichte reactie hebben. Met een anafylactische shock kan je uiteraard het risico niet lopen om een preventief medicijn te gebruiken om een penicilline allergie te voorkomen.

Wat gebeurt er na een penicilline allergie?

Als het gaat om een lichte vorm dan kan dit vervelend zijn maar het kan verder geen kwaad. Het is belangrijk om gewoon de kuur af te maken en een melding te maken bij de huisarts. In het vervolg zal er een andere antibiotica worden voorgeschreven om de vervelende allergie te voorkomen. Soms ontstaat een allergie pas op het einde van de kuur en bij andere direct vanaf het begin. Het zegt dus helemaal niets over het soort allergie dat je hebt in combinatie met het gebruik. Zelfs na langdurig gebruik kan je op het einde pas een reactie krijgen. Vaak besluit een arts toch penicilline te blijven gebruiken omdat patiënten met een penicilline allergie vaak ook allergisch zijn voor andere antibiotica. Bij een ernstige allergie zoals een anafylactische shock wordt er natuurlijk wel besloten om de kuur direct te stoppen. De arts schrijft dan meestal een andere kuur voor en er wordt een melding gemaakt bij de apotheek.

Een penicilline allergie oplossen met sensibilisatie

Soms is een penicillinekuur de enige goede oplossing om een bepaalde bacterie te bestrijden. Maar als je allergisch bent voor het medicijn dan kan dit voor problemen zorgen. Een sensibilisatie is de enige oplossing waarmee de problemen van de allergie worden opgelost. Gedurende de dag wordt er steeds een kleine concentratie van de antibiotica toegediend. Pas aan het einde van de dag wordt de volledige dosis gegeven. Zo kan het lichaam langzaam wennen aan de stoffen en bestandsdelen. Voor veel mensen is de behandeling tijdrovend en niet bepaald prettig omdat dit meestal met een infuus gebeurt. Bij veel artsen heeft het dan ook de voorkeur om gewoon een andere kuur te gebruiken.

Bijwerkingen bij een penicilline allergie

Een Penicilline allergie brengt enkele bijwerkingen met zich mee. De meest voorkomende symptomen ervan hebben we alvast even opgesomd:

  • Jeukende ogen
  • Pijn aan het aangezicht
  • Een gezwollen en/of pijnlijke tong
  • Rode plekken op de huid
  • Anafylactische shock
  • Benauwdheid
  • Duizelig Hoge of te lage bloeddruk
  • Diarree
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…