Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kortademigheid

Als je je kortademig of benauwd voelt, heb je het gevoel dat je (te) weinig lucht binnen krijgt. Dat idee kan erg bedreigend zijn, zeker als je te maken hebt met ernstige kortademigheid. Voel jij je op dit moment kortademig? Dan is het goed om je wat meer in deze klacht te verdiepen. Dat doe je door onderstaande informatie over kortademigheid goed door te lezen.

Wat is kortademigheid of dyspneu?

Kortademigheid wordt ook wel benauwdheid of dyspneu genoemd. Het is een gevoel van beklemmende ademhaling of ademnood: je krijgt naar jouw gevoel (te) weinig lucht binnen. Je voelt je benauwd en bedreigd. Dat gevoel kan erger worden als de kortademigheid toeneemt. Sommige mensen kunnen door kortademigheid zelfs in paniek raken, waardoor het probleem erger wordt.

Acute en chronische kortademigheid

Er zijn twee vormen van kortademigheid. We onderscheiden acute kortademigheid en langzaam toenemende of chronische kortademigheid. Acute kortademigheid ontstaat binnen enkele uren en vraagt om een snelle behandeling. Chronische kortademigheid ontwikkelt zich over een langere tijd, bijvoorbeeld enkele weken of maanden. Omdat de kortademigheid langzaam ontstaat, kan je lichaam hier gewend aan raken. Daardoor is een directe behandeling doorgaans niet noodzakelijk, al blijf je beter niet lang met de klachten rondlopen en ga je best naar de dokter.

De symptomen van kortademigheid

Ben je kortademig, dan heb je het gevoel dat je te weinig lucht krijgt. Daarnaast kun je bij kortademigheid last krijgen van de volgende klachten:

  • je hebt het gevoel dat er een band rond je borst zit.
  • een moeizame ademhaling: je moet veel moeite doen om in- en uit te ademen.
  • een drukkend gevoel op de borst
  • je kunt minder goed doorzuchten.
  • je bent snel buiten adem, ook als je je helemaal niet intensief ingespannen hebt.

Kortademigheid wordt door iedereen anders ervaren, het is een subjectief gevoel. Er is dan ook geen duidelijk verband tussen de subjectieve beleving van de patiënt en meer objectieve parameters zoals het zuurstofgehalte in het bloed of het prestatievermogen. Kortademigheid heeft vaak zelfs niets te maken met een zuurstofgebrek.

De oorzaken van kortademigheid

Zowel acute als chronische kortademigheid wordt vrijwel altijd veroorzaakt door een onderliggende aandoening of een onderliggend probleem, dat ofwel plots ontstaat ofwel zich langzaam ontwikkelt. Dat kan een luchtweg- of longaandoening zijn, maar ook hartproblemen, angststoornissen, hyperventilatie of spieraandoeningen.

Enkele mogelijke oorzaken van langzaam toenemende of chronische kortademigheid, zijn de volgende:

Het is belangrijk om het onderscheid te maken tussen een slechte conditie en kortademigheid. Een slechte conditie kan bijdragen tot kortademigheid, maar dat hoeft niet per se. Daarnaast is kortademigheid geen normaal symptoom van ouder worden.

Wanneer naar de dokter?

Wij raden je aan bij kortademigheid altijd zo snel mogelijk naar de dokter te gaan. Bij acute kortademigheid is het belangrijk om de oorzaak zo snel mogelijk te achterhalen en weg te nemen.

Heb je niet te maken met acute kortademigheid, maar heb je last van langzaam toenemende of chronische kortademigheid? Dan is het ook verstandig om snel naar de dokter te gaan. Hier zit namelijk een bepaalde oorzaak achter, ofwel een aandoening, ziekte of ander lichamelijk probleem. Wellicht is het noodzakelijk de achterliggende oorzaak te behandelen. Door naar de dokter te gaan, achterhaal je de oorzaak van jouw kortademigheid en kun je eventueel met de dokter direct een behandeling starten. Wellicht kun je jouw kortademigheid op deze manier verminderen of genezen.

Heeft je kind te maken met kortademigheid? Ga dan direct met hem of haar naar de dokter of spoed. Zeker als de kortademigheid langere tijd aanhoudt, is het belangrijk om de klachten van je kind door een expert te laten onderzoeken.

De diagnose

Ga je naar de dokter met je klachten, dan kan de dokter achterhalen waarom je kortademig bent. Hier kan de arts diverse onderzoeken voor uitvoeren. Denk hierbij aan luchtwegonderzoeken, maar ook aan algemene gezondheidsonderzoeken. Het kan voorkomen dat je naar het ziekenhuis moet voor verder onderzoek. Dat is bijvoorbeeld het geval als de dokter vermoedt dat je een ernstige aandoening of ziekte hebt, zoals longkanker.

Behandelingen

Behandeling bij de dokter

Als de oorzaak van jouw kortademigheid achterhaald is, bepaalt de dokter of deze oorzaak behandeld kan worden. Is dat het geval, dan wordt er een behandelplan op maat samengesteld. Dat behandelplan kan zich richten op het verminderen van je klachten, maar je kunt ook enkel behandeld worden om te voorkomen dat jouw kortademigheid verergert. Het verminderen van je klachten is namelijk niet altijd mogelijk.

Kortademigheid kan op vele verschillende manieren behandeld worden. Hoe de behandeling van de klacht eruit ziet, is afhankelijk van de achterliggende oorzaak van het probleem. Daarom is het belangrijk om het onderscheid tussen acute en chronische benauwdheid te maken. Heb je chronische kortademigheid door astma, dan kun je een puffer krijgen of kan er mogelijk een andere behandeling gestart worden. Je dokter kan je precies vertellen hoe jouw behandeling eruit komt te zien.

Wat kan je zelf doen?

Vermijd contact met de zaken waaraan je allergisch bent. Wanneer je ooit een ernstige reactie hebt gehad op een insectensteek, dan zorg je er best voor om altijd een spuit met adrenaline (zoals Epipen) bij je te hebben, met de gebruiksinstructies. Als je bepaalde aandoeningen hebt, zoals bijvoorbeeld astma of een longaandoening, dan kan je extra zuurstof gebruiken of de dosis van je puffer tijdelijk vermeerderen. Het spreekt voor zich dat stoppen met roken en een goede conditie hebben met een normaal lichaamsgewicht ook belangrijke factoren zijn om last van kortademigheid te verminderen. Volg steeds het advies van je arts op.

Wat ook kan helpen om de symptomen van verminderen, is het plaatsen van een luchtreiniger in de plaatsen waar je veel tijd doorbrengt, bv. in de slaapkamer of bij je werkplek. Daarbij kunnen we de nieuwe Dyson Pure Cool aanraden, die automatisch de slechte stoffen in de lucht detecteert en reinigt. Bekijk hier meer informatie over de Dyson Pure Cool.



Niets gevonden