Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloed uit het oor

Bloed uit het oor kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het ontstaan door een wondje in het oor of een oorontsteking. Tijdens het sporten kan deze blessure ontstaan door een klap tegen het hoofd. Een ongeluk ontstaat al snel tijdens het sporten. Bijvoorbeeld door een val of doordat je tegen iemand aanbotst. Het hoeft helemaal niet expres te gebeuren, maar voor je het weet heb je last van bloed uit het oor. Door de klap kan een bloedend oor ontstaan. Dat kan betekenen dat er iets ernstigs aan de hand is, maar dat hoeft absoluut niet. Er zijn verschillende oorzaken van bloed uit het oor bij een sportblessure. De verschillende oorzaken van bloed uit het oor hebben we op een rijtje gezet.

Scheurtje in het trommelvlies

Een harde botsing met een teamgenoot of tegenstander kan een scheurtje in het trommelvlies veroorzaken. Het kan ook gebeuren tijdens het duiken onderwater zoals bij zwemsporten. Hierbij is de druk onderwater te groot waardoor het trommelvlies kan scheuren. Op het moment van het scheuren ervaar je pijn en kan er bloed uit het oor komen. Daarna voel je er eigenlijk niets meer van. In principe kan het scheurtje geen kwaad en geneest het trommelvlies binnen zes maanden vanzelf weer. Als dit niet vanzelf geneest of de scheur heel groot is dan kan een operatie nodig zijn. De symptomen van een scheur in het trommelvlies zijn als volgt:

Schedelbreuk

Soms ontstaan er ernstige sportblessures waardoor bloed uit het oor komt zetten. Een schedelbreuk kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van bloed uit het oor. Het bloed dat bij een schedelbreuk uit het oor komt zitten is niet helemaal helder rood. Vaak is het wat waterig en kan het een beetje rozig van kleur zijn. Dit komt doordat er hersenvocht bij zit en hieraan herken je dat het niet om een simpele blessure gaat, maar een schedelbreuk. Het is belangrijk dat je het hoofd stabiel laat liggen en je eerste hulp uitoefent om het slachtoffer te helpen. Soms gaat het om een enkele schedelbreuk, maar er kunnen ook meerdere breuken zijn. Door de breuken kunnen er bloedingen in de hersenen ontstaan die direct verholpen moeten worden. Het is daarom ook belangrijk om bij de symptomen van een schedelbreuk direct 112 te bellen. De symptomen van een schedelbreuk zijn als volgt:

Hoofdwond

Een sterk bloedende hoofdwond kan de oorzaak zijn dat er zonder trauma aan de oren ook bloed uit het oor loopt. Dat is dan een toevallige samenloop van omstandigheden. Het is belangrijk om eerst de hoofdwond te behandelen voordat je begint met het vaststellen van de oorzaak. Als er na het behandelen van de hoofdwond geen bloed meer uit het oor loopt dan is dit waarschijnlijk de oorzaak van het bloedverlies. Een flinke hoofdwond kan je natuurlijk al snel oplopen door te vallen tijdens het sporten. Vaak lijkt bloed gelukkig erger dan het is.

Vooral doordat onze hoofdhuid een stuk dunner is dan de rest van onze huid. Er lopen tevens een hoop aderen doorheen, waardoor een bloeding al snel ontstaat. Het is dus belangrijk om de plek van de wond te zoeken en te stelpen. Gebruik uiteraard Betadine of alcohol om de wond schoon te maken. Dek de wond vervolgens goed af en bind de wond af zodat er geen bloed meer doorheen kan lopen. Laat het slachtoffer eventueel even plaats nemen op een ligbed zodat het bloed minder snel gaat lopen. Het lichaam krijgt zo de tijd om het bloed te laten stelpen en als het goed is loopt er nu ook geen bloed meer uit het oor.

Overige artikels over Bloed uit het oor