Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe kun je Bloed uit het oor Behandelen?

Olivier
4 min read

De behandeling van bloed uit het oor is heel erg afhankelijk van de oorzaak van het bloedverlies. Iedere situatie is weer anders en verwacht een andere behandeling. Het is belangrijk om eerst vast te stellen wat de oorzaak van het bloedverlies is. Vanuit hier kan je een stappenplan maken voor de behandeling van de sportblessure. Ondanks de behandeling van de sportblessure is de kans groot dat je voorlopig niet mag sporten. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de ernst en de genezingssnelheid van je eigen lichaam. Ieder lichaam is anders en zal natuurlijk op een andere wijze genezen.

Bloed uit oor behandelen met een gescheurd trommelvlies

Als je trommelvlies scheurt dan voel je een scherpe pijn uit je oor komen. Deze pijn vind alleen plaats op het moment dat het vlies scheurt. Als het vlies eenmaal gescheurd is dan is de pijn in principe weg. Hierna komt er bloed uit het oor zetten door het gescheurde vlies. Als je trommelvlies gescheurd is dan kan je last krijgen van duizeligheidsklachten. Deze klachten houden eigenlijk aan tot het oor genezen is. Het behandelen van een gescheurd trommelvlies kost gewoon tijd. Drie tot zes maanden kan het duren voor het trommelvlies vanzelf weer genezen is.

Het is wel slim om met een gescheurd trommelvlies naar de huisarts te gaan. De huisarts kan definitief vaststellen dat het bloed uit het oor van een gescheurd trommelvlies komt. Daarnaast kan de arts beoordelen of het trommelvlies niet te veel gescheurd is. Als het gat te groot is dan kan deze niet uit zichzelf genezen. Soms kan een arts besluiten een antibiotica voor te schrijven. Dit om te voorkomen dat er een ontsteking ontstaat door het gat van het trommelvlies. Als het gat toch te groot is of niet goed geneest dan kan een arts besluiten om een operatie uit te voeren. Soms wordt er een trommelvlies van een donor gebruikt om het gehoor te herstellen. De behandeling is vaak als volgt:

  • Rust houden en proberen niet te sporten.
  • Aspirine innemen tegen de pijn.
  • Eventueel een antibiotica om een ontsteking te voorkomen.
  • Mocht het trommelvlies binnen 6 maanden niet genezen dan wordt het geopereerd

Bloed uit oor met hoofdwond behandelen

Bij een hoofdwond is het belangrijk om de wond als eerste te behandelen. Het bloed uit de oren zal eigenlijk vanzelf stoppen als het bloed gestelpt is. Het is met veel bloed verlies op het hoofd vrij lastig om de wond te lokaliseren. Vooral als het bloed in de haren loopt. In de haren wordt het vaak nog lastiger om de wond te vinden en te behandelen. Vooral omdat onze hoofdhuid vrij dun is en veel bloedvaten bevat. Hierdoor raken er vaak meerdere aders beschadigd waardoor er een flinke hoofdwond kan ontstaan. Het is belangrijk als je de plek gevonden hebt om de volgende stappen te ondernemen:

  • Reinig de wond en het bloed eromheen met schoon water.
  • Desinfecteer de wond met water of jodium. 
  • Druk de wond dicht met een steriel gaasje tot de bloeding verminderd. 
  • Blijft de wond bloeden? Breng dan een gaaskrompes aan met watten en bel 112.
  • Controleer of de wond stopt met bloeden en let op symptomen van een hersenschudding. 

Bloed uit oor door schedelfractuur

Een schedelfractuur kan ook de oorzaak zijn van bloed uit de oor. In de meeste situaties klinkt het ernstiger dan het is. Een schedelfractuur geneest vaak vanzelf met veel rust. Het is wel belangrijk om direct na het vermoeden het lichaam te stabiliseren en 112 te bellen. Je weet van te voren namelijk niet hoe ernstig de fractuur is. Een nadeel van een schedelfractuur is dat belangrijke bloedvaten door de breuk geraakt kunnen zijn. Dit veroorzaakt bloedingen in de hersens die gestold moeten worden met een operatie. Schakel dus altijd een arts in voor de behandeling van een schedelfractuur en stabiliseer alleen de patiënt

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…