Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Symptomen van Bloed uit het oor

Olivier
4 min read

Afhankelijk van de oorzaak van bloed uit het oor kunnen er verschillende symptomen ontstaan. Afhankelijk van de symptomen kan je zelf bepalen waarom een oor begint met bloeden. Het kan een zeer onschuldige oorzaak zijn of een ernstige oorzaak. Bloed uit het oor komt als sportblessure regelmatig voor. Het kan veroorzaakt worden door een val of harde duw van een tegenstander. Een botsing of zelfs een sprong in het water kan ervoor zorgen dat er bloed uit het oor komt. Gelukkig is het lang niet altijd ernstig. Vaak zijn sporters bang dat ze een ernstige aandoening hebben. In de meeste situaties lijkt bloed gelukkig erger dan het is en hoeft het lang niet altijd om letsel aan de hersenen te gaan.

Symptomen bij een gescheurd trommelvlies

Een trommelvlies zorgt voor de bekleding van de trommel van onze oor. Alle trillingen van geluiden komen via dit vlies naar binnen. Door een harde val of duw kan het trommelvlies een klein beetje inscheuren. Door dit scheurtje ontstaat er een scherpe pijn in de oren. Deze pijn vind eigenlijk direct plaats en hierna gaat de pijn geleidelijk aan weg. Hierna merk je er vrijwel niets van, maar kan je wel last houden van duizeligheid. Eventueel kan je het trommelvlies laten nakijken bij de huisarts. Als het gaat om een klein scheurtje dan geneest dit vanzelf binnen 6 maanden. Gaat het om een grote scheur? Dan kan het zo zijn dat het trommelvlies niet vanzelf geneest. In zo’n situatie wordt er vaak gekozen om een operatie aan het trommelvlies uit te voeren. Maar wat zijn de symptomen van een scheurtje in het trommelvlies:

 • Bloed uit het oor
 • Duizeligheid
 • Een suis in de oren.
 • Pijn op het moment van scheuren. 

Symptomen van een schedelbreuk

Bloed uit het oor kan duiden op een schedelbreuk. Ondanks dat dit voor kan komen bij een sportblessure is de kans groot. Gelukkig klinkt een schedelbreuk allemaal veel ernstiger dan het is. Vooral als het om een lineaire breuk gaat in de schedel. Uiteraard weet je dit allemaal niet van te voren. Het is dus belangrijk om een patiënt te stabiliseren en te letten op symptomen van een schedelbreuk. Vaak is hier dus bloed uit het oor bij aanwezig. Maar het bloed uit het oor ziet er wel anders uit dan bij een gescheurd trommelvlies. Vaak kleurt het bloed een beetje roze en kan er wit vloeistof doorheen zitten. Door dit witte vloeistof wordt het bloed een beetje waterig. Heel soms is het witte vloeistof wel lastig te herkennen. Dit witte vloeistof is eigenlijk hersenvocht dat verloren gaat doordat er een schedelbreuk is. De symptomen van een schedelbreuk staan hieronder zodat je weet wanneer je het beste 112 kan bellen bij bloed uit het oor:

 • Bloed uit het oor
 • Verlies van bewustzijn (dit hoeft niet altijd)
 • Ernstige hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Verlies van hersenvocht of rozige substantie
 • Braken

Symptomen van een hoofdwond

Bloed uit het oor kan ook ontstaan door een zeer ernstige hoofdwond. Ondanks wat er altijd gedacht wordt hoeft de hoofdwond niet te ontstaan door schade van binnenuit. Doordat er veel bloed gaande is kan dit per ongeluk ook uit de oren lopen. Vaak wordt er gedacht dat er iets veel ernstiger aan de hand is terwijl het om een wond gaat. Bloed lijkt tenslotte vaak erger dan het is. Dit komt doordat de huid op ons hoofd vaak dunner is en vol met bloedvaten. Hierdoor geeft een klein wondje al flink wat bloed dat zelfs uit onze oren kan sijpelen. De symptomen van een hoofdwond zijn als volgt:

 • Bloed uit de oren
 • Bloed in de haren
 • Hoofdpijn

Doordat er naast bloed en hoofdpijn geen andere klachten zijn weet je vaak al zeker dat het om alleen een hoofdwond gaat.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…