Iedereen heeft het weleens meegemaakt spierpijn na het sporten of bewegen. Soms kan een nieuwe beweging al spierpijn veroorzaken. Je hebt jezelf te fanatiek ingespannen, waardoor spierpijn vaak na 24 uur optreed en soms al eerder. Spierpijn is eigenlijk een teken van overbelasting tijdens het sporten. Maar niet alleen spierpijn geeft aan dat je het lichaam hebt overbelast. Spierkrampen zijn ook een teken van overbelasting. Vaak zit er bij sporters teveel melkzuur in de benen, waardoor de kramp in de benen ontstaat. Het is belangrijk om het lichaam te laten wennen om grotere hoeveelheden aan melkzuur te verwerken. Ga dus nooit voluit trainen want dan kan je last krijgen van spierkrampen of spierpijn.
Symptomen spierpijn
- Een zeurende pijn in de spieren.
- Stijve spieren is ook een vorm van spierpijn.
- Een pijnlijk gevoel bij bepaalde bewegingen.
- De pijn treed na 24 uur op.
- Soms ontstaat spierpijn door ziekten gepaard met koorts.
- De tweede dag van de spierpijn doet vaak het meeste zeer.
Spierpijn voorkomen
Spierpijn is heel goed te voorkomen, maar vaak nemen we niet de juiste voorzorgsmaatregelen in acht. Hierdoor hebben ze de volgende dag last van enorme spierpijn. De eerste vorm van spierpijn ontstaat na ongebruikelijke arbeid. Bijvoorbeeld als je al jaren niet bent wezen hardlopen en je ineens weer gaat hardlopen. Deze vorm van spierpijn geeft aan dat je een te zware arbeid verricht.
Dit laat weer eens zien hoe belangrijk het is om een goede opbouw voor het sporten te maken. Ga niet direct voluit sporten, maar bouw dit gewoon langzaam op. Hierdoor kan spierpijn worden voorkomen. Daarnaast is het belangrijk om je lichaam goed te leren kennen. Ga dus niet sporten als je spieren al stijf zijn en leer je grenzen kennen.
Symptomen spierkrampen
- Plotselinge pijnscheuten in spieren.
- De spieren voelen hard aan.
- Massage kan de pijn verlichten.
- Het rekken van de spier geeft verlichting.
- Er ontstaat napijn (een soort spierpijn) als de kamp weg is.
- Herkenbaar is dat er geen zwelling of bloeduitstorting is. Is dit wel het geval? Dan is het geen spierkramp, maar een andere sportblessure.
Spierkrampen voorkomen
Spierkrampen daar kan je eigenlijk altijd wel last van krijgen, maar soms kan je ook last krijgen van krampen door te sporten. Vaak heeft dit te maken met grote inspanningen die je lichaam moet maken. Als je lichaam het niet gewend is om te sporten dan kan je eerder last krijgen van spierkrampen. Het is belangrijk om voor jezelf een trainingsschema te maken. Bouw je conditie en spierkracht langzaam op en ga niet direct voluit trainen. Tijdens het sporten krijg je namelijk last van melkzuren die zich opstapelen. Als je niet gewend bent om te trainen dan stapelen deze melkzuren te snel op en kan je last krijgen van spierkrampen. Je lichaam moet deze melkzuren namelijk eerst zien te verwerken. Dit proces gaat steeds sneller als je jezelf weet te trainen.
Spierkramp behandelen
Spierkramp kan je behandelen als je hier ineens last van krijgt. Het is slim om het lichaamsdeel met de kramp te rekken en te strekken. Doe dat net zo lang als de kramp blijft aanhouden. Op een gegeven moment verdwijnen de symptomen en eventueel kan je een sportmassage ondergaan om de bloedsomloop in de spieren verder te stimuleren. Is spierkramp het gevolg van warmte en uitdroging? Ga het lichaam dan niet strekken of masseren. Het is belangrijk om de koelte op te zoeken en direct het vochttekort aan te vullen.
Eventueel kan dit nog met een speciale sportdrank waar extra zout aan is toegevoegd. Controleer tevens of er geen scheurtje is ontstaan in de spieren. Een scheurtje in de spieren kan ook kramp veroorzaken, maar vaak is dit in combinatie met pijn, verdikkingen en bloeduitstortingen. Soms is er ook sprake van functieverlies.