Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Tijdens het sporten kan je ineens last krijgen van spierkrampen. Deze krampen kunnen zeer pijnlijk zijn, maar misschien heb je het nog nooit meegemaakt. Het is dan handig om de symptomen te herkennen. Naast een gewone spierkramp is het ook handig om een kramp te herkennen die niet ontstaat doordat je spieren gewoon overbelast zijn. Soms ontstaan de krampen ook vanwege andere oorzaken. Door de oorzaak en de symptomen te matchen weet je precies welke behandeling nodig is. Alle symptomen van spierkrampen en spierpijn tijdens het sporten staan hier dan ook op een rijtje.
De symptomen van spierpijn zijn voor veel sporters heel herkenbaar. Maar ook als je heel lang niet gesport hebt en je ineens weer gaat sporten. Dit soort pijn kan je voorkomen door voor jezelf een goed trainingsschema te maken. Ga gewoon niet te hard van stapel en geef je lichaam de kans om zich te herstellen. Zorg voor een goede warming-up en uiteindelijk een goede cooling-down. Zo kan je lichaam herstellen van de symptomen van spierpijn.
De symptomen van spierkramp zijn eigenlijk heel erg bekend voor veel sporters, maar ook voor niet sporters. Iedereen heeft weleens kramp gehad in bijvoorbeeld de kleine teen of in een ander lichaamsdeel. Vooral in de kuit hebben we allemaal weleens kramp gehad. Toch kunnen er naast de symptomen van kramp ook nog andere symptomen ontstaan. Er is dan vaak meer aan de hand dan een simpele kramp door overbelasting. Bij de meeste sporters is er gewoon sprake van overbelasting dit wil zeggen dat er te zware inspanningen zijn geweest, waardoor de kramp is ontstaan.
Als deze symptomen ontstaan naast de spierkramp dan mag je absoluut niet gaan rekken of strekken om de pijn te doen verminderen. Het is belangrijk om direct de plek te koelen met een icepack voor minimaal 15 minuten. Daarnaast is het raadzaam om een arts op te zoeken om de ernst van de scheuring te achterhalen. Het is dus absoluut geen gewone spierkramp waar je last van hebt. Neem dus altijd contact op met een arts als deze symptomen ontstaan.
Het is belangrijk om een sporter altijd iets te eten of te drinken te geven als deze symptomen ontstaan naast de spierkramp. Het is belangrijk om niet te gaan strekken of een sportmassage te geven. Als sporter is het van belang om je vochtpijl of insulinepijl weer omhoog te krijgen. Geef de sporter eventueel een sportdrink waar veel zout inzit om het vochttoevoer weer te verhogen. Naast de sport toevoer is het slim om de sporter wat te eten te geven met veel suiker. Eventueel kan sportvoeding helpen bij een lage insulinewaarde. Uiteindelijk zullen de krampen en symptomen vanzelf weer verdwijnen bij een juiste behandeling van de symptomen.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon