Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
Spierpijn is eigenlijk een reactie van je lichaam op een overbelasting of forcering. Het kan plots optreden of pas na een tijdje verschijnen. Iedereen kan er vroeg of laat mee te maken krijgen.
Om spierpijn in de toekomst te kunnen vermijden, is het aan te raden om de diverse oorzaken in het achterhoofd te houden.
Spierpijn, ook wel myalgie genoemd, behoort tot de ‘musculoskeletale pijnen’. Dit overkoepelend begrip omvat naast spierpijn ook pijn in beenderen, ligamenten, pezen en gewrichten. Ook alle omliggende zenuwen, het kraakbeen en de slijmbeurzen behoren ertoe. Al deze onderdelen van je lichaam kunnen namelijk betrokken zijn bij de spierpijn die je ervaart.
Vaak beperkt de spierpijn zich niet tot pijn alleen. Ook jeuk of prikkelingen, warmte, krampen en stijfheid kunnen voorkomen.
Spierpijn heeft tal van mogelijke oorzaken.
In veel gevallen treedt spierpijn op zonder specifieke aanleiding en verdwijnt ze even spontaan weer als ze gekomen is.
Spierpijn kan zich echter ook geleidelijk manifesteren en zo zelfs overgaan naar een chronische vorm. Dat is onder andere het geval bij artrose, waarbij de pijnklachten ook steeds erger worden. Bij reuma gaat de pijn bovendien gepaard met zwellingen en roodheid.
Voor de meeste klachten van spierpijn hoef je niet bij de huisarts langs te gaan. De pijn verdwijnt soms gewoon spontaan.
Indien het wat ernstiger is, kunnen rust, een coldpack op de gevoelige plek en eventueel een pijnstiller soelaas bieden.
Bij de zwaardere gevallen is het beter om een huisdokter te raadplegen. Sommige mensen worden dan doorgestuurd naar een kinesitherapeut, die met de juiste oefeningen en technieken de pijn kan verhelpen.
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon