scrollTop top

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Een blijvend maatje minder in 80 recepten’ + win 4 exemplaren

Gezonde inspiratie voor het weekend: 3 recepten uit ‘Een blijvend maatje minder in 80 recepten’ + win 4 exemplaren

Weet jij – alweer – niet wat te koken dit weekend? En heb je deze keer écht geen zin om frieten te halen of pizza te laten leveren? Dan redden wij je met veel plezier uit de nood, door drie recepten uit ‘Een blijvend maatje minder in 80 recepten’, het splinternieuwe kookboek van Hilde Deweer te delen. Als je nog meer inspiratie wil, hebben we trouwens goed nieuws, want wij mogen ook vier exemplaren wegschenken. Laat het weekend maar beginnen!

Lifestyleredacteur Hilde Deweer bundelt in haar tweede boek een gevarieerde verzameling gezonde recepten. ‘Een blijvend maatje minder in 80 recepten’ telt meer dan tachtig heerlijke gerechten, van ontbijt tot avondmaal, boordevol groenten en vezels en beperkt in vetten en koolhydraten. En dat allemaal onder het motto ‘keep it simple’!

1. Zalm in melk met beukenzwammen en snijbonen

© Heikki Verdurme

Benodigdheden voor 2 personen

  • 250 g snijbonen, gedopt
  • 2 x 180 g zalmfilet
  • 1 takje tijm
  • 150 g krieltjes met schil
  • 300 g beukenzwammen
  • 2 dl halfvolle melk
  • 1 kl kalfsfondpoeder
  • 10-tal dragonblaadjes
  • bieslook, fijngesnipperd
  • limoenzeste

Bereidingswijze

  • Knip de snijbonen in stukjes en kook ze gaar in water met een snufje zout.
  • Bestrooi de zalmfilets met peper, zout en de tijmnaaldjes. Doe een lepel basisolie (zie pagina 19) in een antikleefsauteerpan en korst de zalm aan beide kanten. Laat hem nog een 5-tal minuten verder garen en haal hem dan uit de pan. Snijd ondertussen de krieltjes in blokjes. Laat de schil eraan en droog de aardappelblokjes niet af.
  • Giet opnieuw een lepel basisolie in de pan en bak de beukenzwammetjes glazig. Kruid met peper en zout en haal ze uit de pan.
  • Giet dan de melk in de pan en roer het kalfsfondpoeder erdoor. Doe de aardappelblokjes en dragon erbij, dek af en laat een 5-tal minuten koken. Giet ondertussen de snijbonen af en laat ze drogen op het vuur. Roer er een halve lepel olie door en stoof ze wat aan.
  • Leg de zalm weer in de pan bij de aardappelen en laat nog 10 minuten sudderen onder deksel.
  • Schik de zalm op de borden en laat de beukenzwammen en snijbonen nog eens snel opwarmen in de melksaus met aardappel.
  • Schep de groente en de saus bij de vis en werk af met limoenzeste en bieslook. Op de foto werd dit gerecht extra opgesmukt met zeebanaantjes (ook salty fingers genoemd).

2. Toast met cottage cheese, kokos en gegrilde ananas

© Heikki Verdurme

Benodigdheden voor 1 persoon

  • 2 plakken verse ananas of ananas uit blik (op sap)
  • 1 el amandelschilfers of cashewnoten
  • 1 el kokosschilfers
  • 1 toast (zie basisrecept op pagina 87)
  • cottage cheese naar hartenlust
  • 2 el gepofte quinoa
  • een snufje mager cacaopoeder
  • optioneel: 1 kl vloeibare honing of dadelsiroop en granaatappelpitten

Bereidingswijze

  • Gril de ananas aan beide zijden in een hete grillpan zonder vetstof. Voeg tijdens het roosteren 1 à 2 eetlepels sap toe.
  • Gril de laatste seconden ook de amandel- en kokosschilfers in dezelfde pan.
  • Besmeer de toast met cottage cheese. Sprenkel er eventueel nog een lepel ananassap over en kruid met peper en zout. Beleg met de gegrilde ananas, kokosschilfers en noten.
  • Garneer met gepofte quinoa en cacaopoeder, desgewenst nog wat honing of siroop en wat granaatappelpitten.

3. Pita met gehakt, hummus, dadel en wortel

© Heikki Verdurme

Benodigdheden voor 2 personen

  • 2 porties platbrooddeeg
  • 1 grote sjalot, gesnipperd
  • 200 g mager gehakt (kip of kalf of veggie)
  • 1 snufje Chinees 5-kruidenpoeder
  • 1 snufje komijnpoeder
  • 2 grote el hummus (zelfgemaakt of artisanaal)
  • 2 grote medjouldadels, in stukjes
  • 2 handjes geraspte wortel

Bereidingswijze

  • Rol het deeg uit en gril elke deeglap in het croquetoestel.
  • Bak ondertussen de sjalot met het gehakt en de kruiden in 1 eetlepel basisolie.
  • Smeer de helft van elk platbrood in met 1 eetlepel hummus, leg het gehakt en de dadels erop en vouw het platbrood dicht.
  • Serveer met frisse geraspte wortel.

Win vier exemplaren van ‘Een blijvend maatje minder in 80 recepten’

Een blijvend maatje minder van Hilde Deweer (Pelckmans, €22,50)

Heb jij grote honger gekregen van deze recepten en ben je benieuwd naar meer? Dan hebben we goed nieuws, want wij mogen van uitgeverij Pelckmans vier exemplaren wegschenken. Wat je moet doen om er binnenkort eentje in jouw boekenrek te mogen plaatsen? Je leest het hier. Succes!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

  • Wereld
  • Aantal
    besmettingen
    112.853.474
  • Aantal
    doden
    2.505.611
  • België
  • Aantal
    besmettingen
    763.885
  • Aantal
    doden
    22.006

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!