Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bloeduitstorting in het Oog

Olivier
4 min read

De medische naam voor een bloeduitstorting in het oog is subconjunctivaal hematoom. Heb je een bloeduitstorting in het oog, dan heb je te maken met een bloeding onder de buitenste laag van het oogwit. Omdat de bloeding onder de buitenste laag van het oogwit zit, zie je de verkleuring van de bloeding goed. Je kunt op iedere leeftijd te maken krijgen met een bloeduitstorting in het oog, maar dit gebeurt voornamelijk bij ouderen.

Het ontstaan van een bloeduitstorting in het oog

Een van de buitenste lagen van het oog wordt ook wel de conjunctiva genoemd. In deze conjunctiva lopen veel bloedvaatjes, die door een ongeval of door drukverhoging kapot kunnen gaan. Bij drukverhoging kun je denken aan een verhoging van druk door persen, maar ook door hoesten of braken.

Als je een bloedvaatje kapot gaat, sijpelt er bloed uit het betreffende bloedvaatje in de buitenste laag van het oog. Het stollingsmechanisme van je lichaam zorgt ervoor dat dit niet lang duurt, maar je ziet de kleine bloeding in het oog wel.

Niet alleen ouderen, maar ook kinderen en volwassenen kunnen te maken krijgen met een bloeduitstorting in het oog. Baby’s kunnen dit bijvoorbeeld tijdens de bevalling krijgen, meestal doordat er tijdens het persen een hoge druk ontstaat die voor een kleine bloeding in het oog kan zorgen. Het persen tijdens de bevalling kan dit overigens niet alleen veroorzaken bij het kind, maar ook bij de moeder. Omdat zij flink moet persen tijdens de bevalling, kan ook bij haar de druk op het oog iets te groot worden.

Bij sommige mensen, en dan voornamelijk bij ouderen, kan een bloeduitstorting in het oog ook veroorzaakt worden door een achterliggende aandoening. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk, maar ook aan verkalkte bloedvaten. Tot slot kunnen er ook bloedingen optreden in het oog door een ongeluk of door geweld, maar in dit geval is het geen lichaamseigen bloeding en gaat het om een bloeding door een externe factor.

De symptomen van een bloeduitstorting in het oog

Je herkent een bloeduitstorting in het oog gemakkelijk aan de volgende kenmerken:

  • Een rode, vaak ronde plek in het oogwit.
  • Normaal kunnen zien, zelfs met de rode plek in het oogwit.
  • Een bloeduitstorting in het onderste deel of aan de zijkant van het oog.
  • Een plek die scherm begrensd is, wat betekent dat je gemakkelijk kunt zien waar de bloeding stopt.

Het is belangrijk om te weten dat een bloeduitstorting in het oog geen pijn doet, tenzij je natuurlijk door een ongeluk of door geweld een bloeding hebt gekregen. In dit geval doet het oog wel pijn door de klap, maar de bloeding zelf niet.

Bloeduitstorting in het oog: kan ik zelf iets doen?

Als je een bloeduitstorting hebt in het oog, kun en hoef je hier zelf niets aan te doen. De bloeding gaat vanzelf over, zonder dat je invloed hebt op het tempo van de genezing van de bloeding.

Het is enkel nodig om naar de dokter te gaan als je niet weet waar de bloeding door veroorzaakt is. In dit geval kan er namelijk sprake zijn van een achterliggende aandoening, die door de dokter achterhaald kan worden. Heb je echt geen idee waar de bloeding vandaan komt, dan kan dit bijvoorbeeld komen door aderverkalking. Omdat dit gevaarlijk kan zijn, is het zeker belangrijk om jouw bloeduitstorting in het oogwit te laten onderzoeken door de dokter. Weet je wel waar de oorzaak vandaan komt, dan is het niet nodig om naar de dokter te gaan. Twijfel je over de oorzaak, dan kun je voor de zekerheid altijd een afspraak maken. De dokter kan onderzoeken of er inderdaad een (gevaarlijke) oorzaak achter de bloeding zit en als dit zo is, kan deze oorzaak meteen behandeld worden. 

Door Olivier

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Bloeding in de oogbol

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…