Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo gezond zijn spruitjes

Camille
3 min read

Doet de gedachte aan spruitjes jou al rillen? Nergens voor nodig! De moderne spruitsoorten zijn lang niet meer zo uitgesproken als vroeger. Reden genoeg dus om deze vitamine knallers nog eens een kans te geven!
Spruitje smaken van nature vrij bitter. Volwassenen hebben over het algemeen minder moeite met een bittere smaak dan kinderen. Dat verklaart waarom je als kind waarschijnlijk niet voor deze groente warm liep!

Gezond

Wist je dat spruitjes meer vitamine C bevatten dan sinaasappels? Spruitjes bevatten grote hoeveelheden vitamine K, C en foliumzuur, calcium en ijzer. Ook bevatten ze, net als broccoli, de stof sulforafaan. Dit is een sterke anti-oxidant waarvan men denkt dat het de kans op verschillende kankersoorten verlaagd. Een 'nadeel' van spruitjes, is dat je er een beetje winderig van kunt worden. Dat komt doordat de darmen het in spruitjes aanwezige raffinose (een type suiker) niet makkelijk kunnen verwerken. De dikke darm moet er aan te pas komen om de raffinonse te verteren en dat kan winderigheid veroorzaken.

Spruitjes in de winter

Net als boerenkool zijn spruitjes een wintergroente bij uitstek. Het wordt meestal gekookt, gestoomd of geroerbakt gegeten. Je kunt het ook in dunne reepjes snijden en in salades verwerken. Zoek in de supermarkt of bij de groenteboer de spruitjes uit die groen en stevig zijn. Je kunt deze dan nog ongeveer een week in de koelkast bewaren. Spruitjes die al panklaar in het schap liggen, kan je maar 2 dagen meer bewaren.

Spruitjeslucht voorkomen

Voor je spruitjes bereidt, dient het klontje van de spruitjes afgesneden te worden. Pel daarnaast ook de buitenste blaadjes van de spruitjes af. Was vervolgens de spruitjes met koud water. Spruitjes kook je in een pan met een klein laagje water met wat zout. Hoe lang je de spruitjes moet koken, hangt af van de grootte. Gemiddeld hoeven spruitjes maar 10-12 minuten te koken. Laat ze niet te lang koken, want  dan ontstaat de welbekende spruitjeslucht. Dit ontstaat doordat een spruitje zwavel uit de grond opneemt tijdens de groei. De spruitjes laten dat los tijdens het koken en zo ontstaat die geur. Wanneer je stampot van spruitjes wilt maken, kook de spruitjes dan 10-15 minuten en stamp ze door de aardappelen. Breng op smaak met een klontje boter en voeg er wat uitgebakken spekjes bij… eet smakelijk!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…