Op een natuurlijke manier cholesterol bestrijden

op-natuurlijke-manier-cholesterol-bestrijden.png

Hart- en vaatziekten zijn de meest voorkomende doodsoorzaken in Europa. De grootste risicofactoren zijn weinig beweging, ongezond eten, overgewicht, roken, diabetes, erfelijke ziektes en een verhoogde cholesterol. Wie last heeft van een verhoogde cholesterol, kan naast medicijnen ook gebruik maken van gezonde alternatieven.

Maar wist je dat je lichaam ook cholesterol nodig heeft? Deze stof helpt bij de productie van hormonen en vitamine D. Daarnaast speelt het een belangrijke rol in de productie van galzuren die nodig zijn om vet af te breken en voedsel op de juiste manier te verteren.

‘Goede’ en ‘slechte’ cholesterol

Cholesterol is dus in principe niet altijd slecht voor je lichaam, het is zelfs noodzakelijk. Het is echter wel van belang om je cholesterol in balans te houden. Er bestaan twee soorten cholesterol:

  • HDL-cholesterol (goede) en
  • LDL-cholesterol (slechte).

Slechte cholesterol zit verpakt in LDL-lipoproteïnen terwijl goede cholesterol in HDL-lipoproteïnen verpakt zit. Cholesterol is dus in alle gevallen hetzelfde maar het verpakkingsmateriaal verschilt per soort. LDL-cholesterol is de veroorzaker van veel hart- en vaatziekten terwijl HDL-cholesterol het risico op hart- en vaatziekten juist verlaagt. Het lijkt natuurlijk heel raar dat dezelfde stof zowel een positieve als negatieve invloed kan hebben op hart –en vaatziekten. Maar daarbij gaat het dus om de lipoproteïnen.

Lipoporteïnes

Cholesterol is niet oplosbaar in water en het kan zich zodoende niet zelf mengen en verplaatsen via de bloedbaan. Omdat cholesterol wel op verschillende plekken in het lichaam noodzakelijk is, heeft ons lichaam een vervoersmiddel beschikbaar gesteld dat in de vorm van een capsule cholesterol kan vervoeren. Deze capsule noemen we een lipoproteïne.

Zo bepaalt de capsule in de praktijk of cholesterol goed of slecht is voor je lichaam. Een HDL-lipoproteïne is goed en een LDL-lipoproteïne is juist schadelijk. Als de LDL zich vastzet op de wanden van onze aders, zal het vet wat daarbij vrijkomt de slagaders doen dichtslibben. Daardoor kan slagaderverkalking optreden. Een te hoge hoeveelheid LDL in het lichaam kan dus gevaarlijk zijn voor onze gezondheid. HDL kan niet genoeg in het lichaam aanwezig zijn. Het brengt cholesterol terug naar de cellen van je lever en maakt zodoende de vaatwanden schoon.

Natuurlijke cholesterolverlager

Gelukkig hebben we een aantal natuurlijke cholesterolverlagers die ons kunnen helpen het cholesterol in balans te houden. We hebben het hier over rode gist rijst en hydroxytyrosol.

Rode gist rijst is de afgelopen jaren onderwerp geweest van veel wetenschappelijke studies. Monacholine K is het hoofdbestanddeel en de EFSA (Europese Autoriteit voor voedsel-veiligheid) adviseert elke dag 10 mg Monacoline K aan om een gebalanceerd cholesterolgehalte te behouden. Hydroxytyrosol is een stof die uit olijven gewonnen wordt. Ze gaat de verstopping van slagaders tegen en is zo de meest krachtige antioxidant die de natuur ons biedt.

Wil je graag hier meer over weten? Klik hier »