Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

80% van de bevolking heeft een tekort aan vitamine D

Camille
3 min read

Vitamine D is een essentiële vitamine en is nodig om calcium en fosfor in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en behoud van sterke botten en tanden. 80% van de bevolking heeft een tekort aan deze vitamine. Zorgwekkend.

Vitamine D

Vitamine D is een essentiële maar ook afwijkende vitamine, omdat het lichaam deze vitamine zelf kan aanmaken. Vitamine D wordt in het menselijk lichaam geproduceerd onder invloed van het zonlicht. Vooral mensen die weinig buiten komen blijven deels afhankelijk van vitamine D die afkomstig is uit de voeding.

Oorzaak

Vitamine D wordt in ons lichaam omgezet dankzij UVB – straling. Om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid te bereiken, zouden we zo’n 3 keer 15 minuten per week in de zon moeten blijven. Dat is in België natuurlijk niet zo makkelijk als je zou denken. Zonnecrème, die we aanraden om huidkanker te vermijden, beperkt tevens de opname van vitamine D.

We kunnen vitamine D in bepaalde voedingsmiddelen terugvinden, maar het aanbod ervan blijft beperkt. Je vindt vitamine D in vette vis, eieren, melk en sojadrinks. Het wordt aangeraden om je bloed te laten testen zodat je je niveau van vitamine D kan controleren. Als je minder dan 10ng/ml hebt, is het nodig om een vitaminemix of vitamine D in voedingssupplement in te nemen.

Groei van het kind

Kleine kinderen zijn volop in hun groei. Vitamine D is heel belangrijk voor de groei van hun botten. Dat wordt deels in hun huid aangemaakt onder invloed van zonlicht, maar het zit ook bijvoorbeeld in margarine. Toch wordt het aangeraden om voor jonge kinderen steeds een vitamine D-supplement te gebruiken.

Menopauze

Tijdens de menopauze neemt de productie van oestrogeen af. Deze is onder andere verantwoordelijk voor de remming van de natuurlijke afbraak van het botweefsel. Doordat de productie van dit hormoon afneemt, worden de botten sneller afgebroken. Door de inname van vitamine D wordt de botopbouw opnieuw gestimuleerd. Botontkalking wordt op die manier vermeden

Gevolgen

Gevolgen van een gebrek aan vitamine D:

1.Botverweking

De beenderen van volwassenen groeien niet meer verder, maar er is wel een constante wisseling van mineralen eiwitten in de botten. Door een tekort aan vitamine D zwakt dit proces af waardoor de spieren zwak worden. Onverklaarde bot – en spierpijnen kunnen hier ook een gevolg van zijn.

2. Osteoporose

Een vitamine D tekort veroorzaakt verminderde opname van calcium en een toename van de botontkalking.

3.Infectieziekten

Onvoldoende vitamine D maakt je vatbaarder voor de griep en andere infectieziekten.

4. Kanker

Kankercellen zijn niet gespecialiseerde en snel groeiende cellen. Ze bezitten veel vitamine D receptoren. De inname van vitamine D zou een remmende werking hebben op die kankercellen.

Het is  heel belangrijk om een vitamine D tekort te bestrijden. Uit verschillende onderzoeken is zelfs gebleken dat wanneer het erop aankomt om mensen gezond te houden, geen enkel medicijn het kan opnemen tegen vitamine D.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…