Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Koester je vitaminen

Camille
3 min read

Vitamines zijn stoffen die in geringe hoeveelheden in je voeding voorkomen. Het zijn voedingscomponenten die geen energie leveren, maar wel essentieel zijn voor het goede en verdere verloop van je stofwisseling. We zijn minder in staat om zelf vitamines aan te maken. Bij gebrek aan vitamines kunnen er allerlei ziektes optreden die vervolgens je immuunsysteem gaat verstoren. Het is dus belangrijk om hier voldoende aandacht aan te geven. Let hierbij op van factoren die je opgenomen vitaminen weer gaan afbreken.

We sommen er alvast enkele voor jullie op:

1.Roken

Nicotine gaat vitamine C en collageen in je lichaam afbreken. Collageen is het voornaamste structurele eiwit van je huid dat ervoor zorgt dat je huid stevig blijft en vitamine C is belangrijk voor de aanmaak van collageen. Hoe meer je rookt, hoe sneller de vitamine C uit je lichaam zal verdwijnen. Dit tekort kan niet aangevuld worden door je dagelijkse voeding, waardoor een multivitamine een oplossing biedt.

2. Stress

Stress is een van de grootste factoren die vitamines in je lichaam afbreken. Stress kan een tekort aan vitamine B en C veroorzaken. We weten daarnaast dat stress, net als bepaalde emoties, kunnen inwerken op ons immuunsysteem, dat ons in principe beschermt tegen alles dat ons kan schaden.  Koortslip treedt dan ook vaak op in crisissituaties. Wat dan weer een teken is van vitamine C tekort.

3. Cafeïne

Cafeïne verhoogt de bloedtoevoer naar je hersenen, breekt B-vitaminen af en stimuleert de stresshormonen. Koffie zorgt ervoor dat je lichaam in een toestand van hyperalertheid komt waardoor je minder goed slaapt en je moe voelt.

4. Alcohol

Ook alcohol breekt vitamines in je lichaam af. Bij een grote hoeveelheid alcohol heeft de vitamine B1 veel werk en is er veel van nodig om de alcohol te breken en af te voeren. Als je heel eenzijdig eet en veel alcoholische dranken drinkt, is de kans op een gebrek aan vitamine B1 heel groot.

5. Nachtrust

Regelmaat en dus een vast slaappatroon is heel belangrijk voor een goede nachtrust. Te weinig slaap gaat tevens heel wat aangemaakte vitamines in je lichaam afbreken. Ga elke avond rond hetzelfde tijdstip slapen, maar ook opstaan. Daarnaast bevordert een koele, donkere en rustige slaapkamer de slaap.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…