scrollTop top

Sport je beter met muziek in de oren?

Sport je beter met muziek in de oren?

Muziekstreamingdiensten staan er bol van: afspeellijsten zoals ‘Running Hits 2020’, ‘Power Workout’, of ‘Motivation Mix’. Met zo’n 54 miljoen workout-afspeellijsten op Spotify alleen, wint muziek tijdens het sporten snel aan populariteit. Die vaststelling doet opnieuw de vraag rijzen of we nu echt beter sporten met muziek in de oren.

Uit een nieuw onderzoek naar de relatie tussen het tempo van de muziek en onze perceptie van de inspanning blijkt dat we wel degelijk psychologisch voordeel halen door op die play-knop te drukken tijdens het sporten.

Italiaanse sportpsychologen lieten negentien sportieve vrouwen trainen op muziek met verschillende tempo’s, variërend van 90 bpm tot 190 bpm. Wat bleek? Naarmate de muziek sneller ging, ervoeren de deelnemers de training als lichter.

Bovendien tonen de resultaten, gepubliceerd in het vaktijdschrift Frontiers of Psychology, aan dat de gunstige effecten van muziek vooral te zien zijn bij duursport. Muziek, zo besluiten de onderzoekers, levert wel degelijk een psychologisch voordeel op en kan dus worden beschouwd als ‘een belangrijk instrument om mensen te stimuleren tot lichaamsbeweging’.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  30.772.545
 • Aantal
  doden
  956.915
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  100.748
 • Aantal
  doden
  9.944

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!